Kawa do ekspresu kolbowego

ilość znalezionych towarów: 539

Kawę możemy przygotować na wiele różnych sposobów, ale warto wiedzieć o tym, że nie każda kawa sprawdzi się we wszystkich metodach parzenia. To do jakich sposobów parzenia polecana jest dana kawa zależy od wielu czynników. Jedną z najważniejszych rzeczy, które decydują o tym, w jaki sposób warto przygotować kawę jest stopień wypalenia ziaren, ale dużo zależy również od składu i jakości kawy.

Kawa przeznaczona do ekspresu kolbowego

Kolbowe ekspresy parzą kawę pod ciśnieniem i pozwalają przygotować prawdziwe włoskie specjały kawowe typu espresso, ale również kawy z mlekiem, takie jak cappuccino czy latte macchiato. Do ekspresów kolbowych poleca się stosowanie kaw średnio oraz ciemno palonych, które najlepiej sprawdzają się do przygotowywania espresso i specjałów tworzonych na jego bazie. Jeżeli chodzi o skład kawy do ekspresu kolbowego, to nie ma tutaj żadnych ograniczeń, a wszystko zależy od naszego gustu. Stuprocentowe arabiki pozwalają uzyskać kawę delikatną w smaku, a coraz większa domieszka robusty zwiększa jej intensywność. Ekspresy kolbowe wymagają odpowiednio zmielonej kawy, więc warto zaopatrzyć się również w dobry młynek do kawy. Poznaj kawy przeznaczone do ekspresów kolbowych w sklepie Konesso.pl.

pixel