#Bohater Miesiąca - Aeropress

Aeropres - Bohater czerwca

PO UŻYCIU KODU RABATOWEGO CENA AEROPRESSU ZMALEJE O 20%

Maj w Konesso.pl należał do kaw z polskiej palarni Pluton, które podbiły nie tylko nasze serca, ale także naszych Klientów. Nadszedł jednak kolejny miesiąc i odwiedził nas zupełnie nowy bohater. Czerwiec to długo wyczekiwany przez wszystkich gorący miesiąc, w którym rozpoczynamy wakacje. W tym miesiącu pragniemy czerpać jak najwięcej z wysokich temperatur oraz słonecznej pogody, więc kontakt ze świeżym powietrzem będzie dla nas normą. Również w takich chwilach nie możemy zapominać o wyśmienitej kawie, a Bohater Miesiąca z pewnością nam w tym pomoże. Bohaterem czerwca został słynny zaparzacz do kawy - aeropress firmy Aerobie.

AEROPRESS - coś więcej niż tylko zaparzacz

Aeropress to atrakcyjne i zarazem praktyczne urządzenie, które umożliwia przygotowanie wyśmienitej kawy nie tylko w domowym zaciszu. Dzięki niewielkim rozmiarom oraz materiałowi, z którego został wykonany zabierzemy go na każdą wycieczkę oraz wyjazd służbowy i będziemy cieszyć się smakiem doskonałej kawy, gdzie tylko chcemy. Aeropress jest zaparzaczem do kawy, który działa na zasadzie strzykawki - zmieloną kawę zalewamy wodą, a następnie przy pomocy siły mięśni (uprzedzamy, że nie trzeba mieć dużych) przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr, pozbywając się przy tym fusów. Debiutujący w 2005 roku aeropress bardzo szybko zyskał światową sławę. Zapewne zasługą tak ogromnej popularności jest niewielki koszt urządzenia przy jednoczesnej możliwości zaparzenia wysokiej jakości kawy. Jednak, co tak naprawdę znaczy wysokiej jakości kawa z aeropressu? Otóż w aeropressie możemy zaparzyć każdą kawę, jaką mamy pod ręką, jednak efekt nie zawsze będzie nas zadowalał. Do przeciskania w tym wspaniałym urządzeniu polecamy wykorzystywać głównie jasno palone arabiki jakości specialty. Wspomniane kawy przygotowane w ten sposób oferują nam zdecydowanie więcej, niż kawy palone typowo pod espresso. Wysoka jakość naparu zatem wiąże się głównie z jakością wykorzystanych ziaren, które przechodzą staranną i rygorystyczną selekcję, a jasne palenie sprawia, że charakteryzują się naturalnym smakiem.

Zestaw do parzenia kawy - Aeropress

AEROPRESS - zawartość zestawu

Dokonując zakupu aeropressu w zasadzie kupujesz wszystko, co jest Ci potrzebne do przygotowania kawy - oczywiście poza samą kawą oraz wodą. W skład zestawu wchodzi cylinder i tłoczek, plastikowe sitko, zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Dodatkowo potrzebujesz przegotowaną wodę, kawę oraz w przypadku kawy ziarnistej młynek do kawy. To wszystko.

AEROPRESS - JAK UŻYWAĆ?

Istnieje wiele technik parzenia kawy w aeropressie. Niektóre z nich mają ogromny wpływ na finalny smak kawy, a inne znowu powstały wyłącznie po to, by poprawić wygodę użytkowania. Poniżej przedstawiamy Wam najprostszą, klasyczną metodę parzenia kawy w aeropressie.

Potrzebujemy:

  • 16-20 g świeżo zmielonej kawy
  • 250 ml wody
  • Zestaw aeropress
  • Dzbanek lub duży kubek

AEROPRESS - zawartość zestawu

  1. Tłoczek wkładamy do cylindra, a następnie wsypujemy do środka kawę.
  2. Wlewamy niewielką ilość wody o temperaturze 85-94°C i czekamy 30 sekund.
  3. Wlewamy resztę wody i mieszamy kawę w aeropressie.
  4. Po 2 minutach zakładamy sitko z przelanym wcześniej wodą papierowym filtrem.
  5. Przekładamy aeropress na naczynie, do którego będziemy wyciskać kawę.
  6. Jednostajnym ruchem przeciskamy kawę do momentu usłyszenia syku powietrza. Przeciskanie kawy powinno trwać około 30 sekund.
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel