Stwórz kawiarnię w swoim domu korzystając z rabatu!

Mlynek

KAWA JAK Z KAWIARNI bez wychodzenia z domu!

Sprawdż

Kawa przygotowana przez doświadczonego baristę jest prawdziwym dziełem, które ciężko odwzorować w domowym zaciszu. Nie jest to jednak niemożliwe. Posiadając w domu odpowiedni sprzęt, jesteśmy w stanie stworzyć własną kawiarnię, która przyniesie nam wiele radości. Jeżeli marzysz o swoim kąciku kawowym wyposażonym w najwyższej jakości urządzenia, to w tym miejscu znajdziesz najważniejsze informacje, które pomogą Ci dokonać odpowiedniego wyboru. Dodatkowo przy zakupie kolbowego ekspresu do kawy, otrzymasz atrakcyjną zniżkę na automatyczny młynek do kawy.
Oferta dotyczy poniżej przedstawionych marek ekspresów i młynków, nie łączy się z kodami rabatowymi oraz innymi ofertami specjalnymi.

Jak wybrać ekspress do kawy?

Tworząc własny kącik kawowy w domu, musimy zacząć od wyboru odpowiedniego kolbowego ekspresu do kawy, który spełni nasze oczekiwania. Zacznijmy od tego, że ekspres kolbowy to urządzenie, które zdecydowanie różni się od popularnych ekspresów automatycznych. Taki ekspres wymaga od nas większego zaangażowania w cały proces parzenia kawy, ale w zamian za to daje nam nieporównywalnie lepszą kawę. Kolbowe ekspresy do kawy możemy spotkać w kawiarniach i restauracjach. Są to duże urządzenia wyposażone w dwie lub nawet trzy grupy kawowe, które mogą być obsługiwane jednocześnie. Natomiast do użytku domowego zaleca się mniejsze ekspresy jednogrupowe.

Ekspress Lelit
Ekspress Nuova

Ekspres kolbowy pozwala nam przygotować zgodne z włoską tradycją prawdziwe espresso. Wszystko, co musimy zrobić, to zmielić kawę, wsypać ją do portafiltra, ubić z odpowiednią siłą i umieścić w grupie kawowej. Całą resztę ekspres robi za nas. Po uruchomieniu procesu parzenia, gorąca woda jest tłoczona przez zmieloną kawę i wypłukuje z niej najcenniejsze smaki i aromaty. Przepływ wody powinniśmy zatrzymać po około 25-30 sekundach. W ten sposób otrzymujemy intensywny, aromatyczny napar, czyli espresso.

Kawa ubita
Ekspres ekspresowi nierówny, dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na najwazniejsze parametry urządzenia. Jednym z nich jest wykorzystany system grzewczy. Najpopularniejsze są ekspresy wyposażone w bojler oraz termoblok, a oba rozwiązania mają swoje plusy i minusy. Termoblok nagrzewa się zdecydowanie szybciej i sprawia, że ekspres błyskawicznie jest gotowy do pracy. Natomiast bojler za jednym razem nagrzewa większą ilość wody, dzięki czemu pozwala nam na przygotowanie kilku filiżanek kawy pod rząd bez obawy o spadek temperatury wody.

Temperatura parzenia kawy ma ogromony wpływ na jakość przygotowanej kawy, dlatego wielu baristów zwraca na nią szczególną uwagę. Standardowa temperatura parzenia kawy wynosi od 88 do 92°C, natomiast zmiana temperatury względem różnych gatunków kaw pozwala nam uzyskać zupełnie różne efekty. Bardzo łatwą kontrolę temperatury parzenia daje nam nowoczesny system PID, czyli elektroniczny regulator temperatury. System PID to bardzo przydatna funkcja, która instalowana jest w ekspresach wysokiej jakości.

Pid
Spienianie mleka

Kawa z ekspresu to nie tylko espresso, a mleczne specjały typu cappuccino i latte mają swoich miłośników na całym świecie. Do przygotowania kawy mlecznej w ekspresach kolbowych służy dysza parowa. Ilość pary oraz jej moc, a także kształt dyszy mogą decydować o jakości spienionego mleka, dlatego warto zwrócić uwagę na ten element. W wielu kolbowych ekspresach domowych montuje się dysze parowe na wzór tych profesjonalnych znajdujących się w ekspresach kawiarnianych. To dzięki nim jesteśmy w stanie wprawić mleko w wir i nadać mu odpowiednią konsystencję. Odpowiednia ilość i moc pary sprawią, że bardzo szybko napowietrzymy i podgrzejemy mleko.

Preinfuzja to proces, w którym kawa jest namaczana niewielką ilością wody o niskim ciśnieniu tuż przed właściwym parzeniem. Proces ten jest nazywany wstępnym zaparzaniem i pozwala uwolnić z kawy więcej aromatów. Preinfuzja w ekspresie kolbowym nie jest standardem, jednak coraz więcej ekspresów posiada taką funkcję. Jeżeli lubimy eksperymentować z kawą i chcemy mieć większy wpływ na cały proces parzenia, to warto poszukać ekspresów wyposażonych w funkcję preinfuzji.

ODPOWIEDNI MŁYNEK DO KAWY

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy to połowa sukcesu. Równie istotnym urządzeniem jest młynek do kawy i nie powinniśmy go lekceważyć. Do pracy z ekspresem kolbowym warto zaopatrzyć się w automatczny młynek do kawy przeznaczony do przygotowania espresso. Najważniejszą częścią takich młynków są ich żarna, które odpowiadają za przemiał. Żarna możemy podzielić ze względu na ich kształt (stożkowe i płaskie) oraz materiał (stalowe i ceramiczne). Młynki stalowe są trwalsze, niż ceramiczne i są bardziej odporne na uszkodzenia, dlatego mogą posłużyć nam dłużej. Stalowe żarna są również ostrzejsze i generują mniej pyłu w porównaniu do młynków ceramicznych.

Zarna stozkowe

Żarna stożkowe składają się z zewnętrznego pierścienia i wewnętrznego stożka. Przestrzeń między nimi zwęża się ku dołowi. Podczas mielenia ziarna kawy dostają się między oba elementy, są ściągane w dół i coraz bardziej rozdrabniane. Konstrukcja młynka stożkowego pozostawia mniej kawy na żarnach i nie brudzi wnętrza urządzenia. Uzyskany przemiał ma charakterystykę bimodalną, czyli wyraźnie dzieli się na dwie grupy: drobną i grubszą. Jednym z efektów tego przemiału jest większa elastyczność przy kalibracji espresso.

Zarna plaskie

Cechą charakterystyczną dobrej jakości płaskich żaren jest bardziej jednorodny przemiał niż w przypadku młynków stożkowych. Kosekwecją tego jest koniecznośc drobniejszego mielenia i dokładniejszej regulacji do uzyskania prawidłowej ekstrakcji kawy. Podczas mielenia kawa w młynku wyposażonym w płaskie żarna jest kierowana w bok, a nie w dół, co skutkuje odkładaniem się większej ilości drobinek kawowych w młynku.

Specjały kawowe

Specjaly kawowe

Ekspres kolbowy, to urządzenie, w którym możemy przygotować idealne espresso, ale nie oznacza to, że mamy ograniczone możliwości. Wręcz przeciwnie. Espresso jest bazą do wszystkich specjałów kawowych jakie znamy - americano, cappuccino, latte macchiato, ale także kawy mrożone, czy tonic espresso. Możemy przygotowywać je zgodnie z tradycją, ale równie dobrze możemy eksperymentować, tworząc własne specjały kawowe. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeżeli chcesz zaczerpnąć sprawdzonych pomysłów, to w naszej Bazie Wiedzy znajdziesz wiele ciekawych przepisów na kawę.

Polecane
Ekspres do kawy Lelit Victoria PL91T
Przecena
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Lelit Victoria PL91T
2 519,51 zł netto 4 399,00 zł 3 099,00 zł brutto 3 099,00 zł 4 399,00 zł 61980 pkt.
Ekspres do kawy Lelit Bianca PL162T
Przecena
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Lelit Bianca PL162T
7 308,94 zł netto 11 900,00 zł 8 990,00 zł brutto 8 990,00 zł 11 900,00 zł 179800 pkt.
Ekspres do kawy Nuova Simonelli Oscar Mood AD Black
Przecena
( Brak opinii ) Ekspres do kawy Nuova Simonelli Oscar Mood AD Black
5 690,24 zł netto 9 250,00 zł 6 999,00 zł brutto 6 999,00 zł 9 250,00 zł pkt.
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel