#Bohater Miesiąca - Filtry wody

PO UŻYCIU KODU RABATOWEGO CENA KAŻDEGO FILTRA LUB DZBANKA DO WODY ZMALEJE O 10 lub 15%.
Bardzo nas cieszy ogromne zainteresowanie bohaterską akcją, dlatego nie zatrzymujemy się i pragniemy przedstawić Wam kolejnego Bohatera Miesiąca. Już drugi raz z rzędu tytuł ten wędruje nie do jednego produktu, a do całej grupy, jaką tworzą FILTRY WODY. Małe, niepozorne akcesoria, bez których ciężko wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni. Filtry wody nie tylko poprawiają właściwości smakowe przygotowywanych napojów oraz dań, ale także pomagają chronić nasze cenne urządzenia. Mówiąc o bohaterach, nie sposób pominąć filtrów wody. Bez zbędnego lania wody pragniemy przedstawić Wam naszego Bohatera Miesiąca.
Filtrowanie wody
W dzisiejszych czasach ciężko jest wyobrazić sobie dzień bez wykorzystania wody kranowej. Sieć wodociągowa umożliwia nam dbanie o higienę oraz przygotowywanie potraw i napojów w domu. Musimy wiedzieć, że wbrew wciąż dominującemu przeświadczeniu kranówka nie zawiera bakterii i jest bezpieczna do picia, a to wszystko dzięki surowym normom unijnym oraz stałemu monitorowaniu przez służby sanitarne i zakłady wodociągowe. Pomimo tego, że woda z kranu nie zaszkodzi nam, gdy ją wypijemy, to ze względu na jej smak możemy znacznie poprawić jej jakość. Filtrowanie wody z kranu to bardzo tani i skuteczny sposób, aby poprawić jakość wody i zadbać o ochronę swoich urządzeń przed kamieniem.

Korzyści płynące z filtrowania wody







FILTROWANIE WODY DO KAWY
Kawa w 98% składa się z wody, więc normalną rzeczą dla każdego miłośnika kawy powinno być dbanie o najlepszą jakość wykorzystywanej wody w procesie parzenia. Minerały oraz pierwiastki zawarte w wodzie znacząco wpływają na smak zaparzonej kawy, a im jest ich więcej, tym jest mniej miejsca na smaki i aromaty zawarte w ziarnach. Kawa parzona w wodzie bardziej zmineralizowanej będzie miała mniej wyraźny smak. Jednak kawa parzona w zbyt czystej wodzie np. destylowanej zostanie pozbawiona wszelkich mikroelementów zawartych w wodzie i będzie miała nieprzyjemny, szorstki smak.

Ilość substancji rozpuszczonych w wodzie określana jest skrótem TDS (Total Dissolved Solids) i wyrażana jest w miligramach na litr. Dopuszczalna ilość substancji rozpuszczonych w wodzie do spożycia to 1000 mg/l, jednak do przygotowania kawy najlepsza woda posiada TDS równy 120-160 mg/l, co zalecają organizacje SCAE i SCAA. Najłatwiejszym i skutecznym sposobem na osiągnięcie optymalnego TDS w wodzie jest korzystanie z filtrów. Niemal każdy ekspres do kawy daje nam możliwość montażu wkładu filtrującego w zbiorniku na wodę, a jeżeli kawę przygotowujemy bez użycia ekspresu, to doskonale sprawdzą się dzbanki filtrujące. Jedyne co musimy zrobić posiadając taki dzbanek, to umieszczenie w nim dedykowanego filtra i wlanie wody z kranu, która przechodząc przez wkład, zostanie odpowiednio oczyszczona.
