position: fixed; right: 3px; top: 410px

position: fixed; right: 3px; top: 260px

position: fixed; right: 3px; top: 360px

position: fixed; right: 3px; top: 310px

Kategorie

Parzenie Kawy znanymi sposobami

2014-07-28

Kawę możemy zaparzyć na wiele różnych sposobów...

       

Jesteś smakoszem, który nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej, pobudzającej kawy? Często w ciągu wykonywania swojej pracy sięgasz po filiżankę kawy? Mleczna kawa Latte to sposób na Twoje idealne popołudnie? Bez znaczenia jest to jaką kawę lubisz - powinieneś ją odpowiednio zaparzyć.

Chyba nikt nie ma wątpliwości że kawa to jeden z najchętniej wybieranych przez nas napojów, warto więc poznać kilka sposobów na przygotowanie dobrej kawy, nawet jeżeli nie jesteś posiadaczem ekspresu do kawy.  

   

     

Parzenie kawy po Turecku.

  

Wbrew pozorom kawa po Turecku to nie tradycyjna kawa zalewana wrzątkiem w szklance czy filiżance - bardzo wiele osób ma błędne przekonanie w tej kwestii, dlatego chcemy Wam wyjaśnić na czym polega parzenie kawy po turecku.  

 

Parzenie kawy po Turecku wymaga zdecydowanie więcej cierpliwości i umiejętności. Drobno zmieloną wcześniej kawę ziarnistą zmieszaną z cukrem wsypuje się do specjalnego naczynia - często nazywanego "tygielkiem", a następnie zalewa się zimną wodą i kilkakrotnie podgrzewa nie dopuszczając do wrzenia. Gdy napar zaczyna się gotować zdejmujemy go z ognia i czekamy aż nieco ostygnie, a następnie znowu go podgrzewamy (proces podgrzewania i stygnięcia należy powtórzyć trzy razy).    

    

Przed przelaniem kawy do filiżanek warto dolać do naczynia kilka kropel zimnej wody, co sprawi że fusy opadną na dno. Do kawy parzonej po Turecku warto dodać odrobinę kardamonu lub cynamonu. 

Parzenie kawy po Turecku

   
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym. 

 

Ekspresy przelewowe są w Polsce bardzo popularne ze względu na ich cenę i jakość przygotowywanej kawy. Wiadomo kawa z ekspresu przelewowego to nie to samo co kawa zaparzona w ekspresie kolbowym, czy czajniczku moka, ale jej smak w porównaniu z trudnością przygotowania jest naprawdę bardzo zadowalający. 
 
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym wygląda następująco: woda automatycznie przelewa się przez filtr ze zmieloną kawą tworząc gotowy napój do picia. W takich ekspresach najczęściej montuje się specjalny podgrzewacz, który dba o utrzymanie temperatury kawy. Należy jednak pamiętać, by zbyt długo nie trzymać kawy w wysokiej temperaturze, gdyż z czasem traci ona swoje walory smakowe i aromat.

 

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym

    

 

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym.

  

Ekspresy ciśnieniowe służą do przygotowywania kawy espresso, na bazie tej kawy tworzy się pozostałe napoje kawowe takie jak Latte Macchiato, cappuccino czy americano. 

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym wymaga naprawdę bardzo dużej znajomości tematu. Odpowiednio zmieloną kawę wsypuje się do sitka i ugniata tamperem. Sitko umieszczone powinno być w kolbie, a ta z kolei w grupie kawowej. Gdy woda w boilerze ekspresu osiągnie temperaturę bliską 90 stopni, włączamy przycisk i zaczynamy proces ekstrakcji kawy.  

 

  

Umieszczona w sitku kawa stanowi dla wypływającej wody opór, dzięki któremu woda przepływa dość powoli i wyciąga z ziaren pełnię smaku i aromatu. Dzięki zmianie stopnia zmielenia kawy jesteśmy w stanie korygować czas ekstrakcji, czyli czas w którym woda przepływać  będzie przez zmieloną kawę. 

 

 

 

 

 

 

 

Parzenie kawy w czajniczku Moka.

 

Ten rodzaj parzenia kawy jest bardzo podobny do parzenia w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część specjalnego naczynia nazywanego czajniczkiem wypełniamy zimną wodą, nad nią znajduje się sitko ze zmieloną kawą, a nad sitkiem pojemnik na gotową już kawę. 

 

Zalany wodą i zasypany kawą czajniczek stawiamy na palnik - gotująca się woda w dolnym zbiorniczku pod wpływem wytwarzanego ciśnienia przechodzi przez kawę i na w górnym zbiorniku wylewa się gotowy napar.

  

Parzenie kawy w czajniczku Moka nie jest trudne ani pracochłonne, a uzyskane efekty mogą ucieszyć niejednego smakosza kawy. 

Jak zaparzyć kawę w czajniczku moka?

 

Parzenie tradycyjne to nic innego jak przygotowanie popularnie nazywanej kawy "zalewajki".

 
Chyba nie ma żadnego prostszego sposobu na przygotowanie kawy w domowym zaciszu. Wystarczy wsypać dwie łyżeczki odpowiednio zmielonej kawy do szklanki lub filiżanki i zalać wrzątkiem, gdy fusy już opadną na dno nasza kawa jest gotowa. 
 
Ten sposób parzenia kawy jest obecnie jednym z najpopularniejszych w Polsce, jednak my zdecydowanie go odradzamy. Długi kontakt wody ze zmieloną kawą powoduje wytrącanie się dużej ilości szkodliwych dla zdrowia substancji, ponadto tak zaparzona kawa w żaden sposób nie odzwierciedla pełni smaku i aromatu danej mieszanki kawowej

 

 

 

CHEMEX - czyli alternatywny sposób parzenia kawy.

 

Chemex Coffee Maker to doskonały wynalazek łączący w sobie prostote oraz elegancki wygląd, dzięki któremu będziemy w stanie zaparzyć doskonałą kawę w ciągu kilku chwil. Złożony na kształt stożka papierowy filtr należy umieścić w specjalnym naczyniu i przelać przez niego około 150 ml gorącej wody, następnie wodę należy wylać z naczynia.  

 

Dość grubo zmieloną kawę wsypujemy do filtra i zalewamy zagotowaną wodą o temperaturze 86 do 95 stopni. Kawę należy zalewać bardzo powoli, po wlaniu mniej więcej połowy wody należy przemieszać zmieloną kawę tak by wszystkie drobiny mogły się jednakowo zaparzyć. 

 

 

Wlewanie wody do naczynia powinieneś zakończyć najpóźniej po dwóch minutach od jej pierwszego kontaktu z kawą, poczekaj aż cała woda przeleci przez kawę i delektuj się niepowtarzalnym smakiem kawy z Chemexa. 

Parzenie kawy w CHEMEX COFFEE MAKER

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij