position: fixed; right: 3px; top: 410px

position: fixed; right: 3px; top: 260px

position: fixed; right: 3px; top: 360px

position: fixed; right: 3px; top: 310px

Kategorie

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

2014-08-08

Poszukując najlepszej dla siebie kawy (mieszanki) należy wziąć pod uwagę głównie to, w jaki sposób będzie ona przyrządzana. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko jakością ziaren czy proporcją użytych odmian, ale też sposobem prażenia (wypalenia ziaren), a to wszystko wpływa finalnie na smak kawy w filiżance. Każdy kupujący przed zakupem staje przed trudnym pytaniem: Jaką kawę wybrać tym razem, tak by mi smakowała...

  

    Bestsellery w KONESSO.pl

 

La Brasiliana Marfisa 1kg Bazzara Dodicigrancru Pellini Top 1kg
 
 

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego? 

  

Te używane do mieszanek typu espresso do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych wymagają innego rodzaju wypalania niż kawy przeznaczone do zaparzania z fusów bezpośrednio w szklance, czy te używane do ekspresów przelewowych.

Te ostatnie wypala się bardzo szybko w wysokiej temperaturze, używając do tego pieców wykorzystujących obieg gorącego powietrza, a następnie chłodząc ziarna parą wodną. Kawy takie są o wiele bardziej kwaśne w smaku i wykazują właściwości drażniące żołądek. Mieszanki do espresso wypala się dłużej (około 20 minut) w temperaturze nie przekraczającej 230°C, co pozwala zachować jak najwięcej aromatycznych substancji zawartych w ziarnach i przeprowadzić procesy chemiczne zachodzące w trakcie prażenia z o wiele lepszym skutkiem. W ziarnach pozostanie o wiele więcej cukrów i nie będą tak gorzkie i cierpkie.

  

Rozważając wybór kawy trzeba też wiedzieć, co decyduje o jej jakości, dlaczego jedna jest lepsza od innej oraz czym różni się arabika od robusty.

Jaką kawę wybrać do czajniczka moka?

 
   

Jakość ziaren i świeżość 

    

Arabika to najszlachetniejszy gatunek kawy, a wiele krajów, w których się ją uprawia, może poszczycić się odmianami wyjątkowymi tylko dla danego regionu. Na świecie uprawianych jest bardzo duża liczba odmian arabiki. 
Jaką kawę wybrać? - kawowiec
  

Kawowce są bardzo wymagające w uprawie, a arabiki ? szczególnie delikatne. Krzewy najlepiej rosną w rejonach międzyzwrotnikowych i są wrażliwe na działanie promieni słonecznych, dlatego te najlepsze uprawia się na terenach położonych wysoko (ponad 1000 m n.p.m.), porośniętych rzadkim lasem. Właśnie odmiany rosnące w górach są najbardziej cenione przez smakoszy. Różnorodność warunków przyrodniczych i klimatycznych, w jakich uprawia się kawowce, na różnych kontynentach wpływa na ich odmienność i charakterystykę smakową

Oprócz tego ważne jest, czy ziarna kawowca mogły na krzewie uzyskać pełną dojrzałość i czy wszystkie z danego zbioru były jednakowo dojrzałe, a co za tym idzie uzyskały odpowiednią słodycz i wielkość. Owoce zbierane maszynowo często nie spełniają tego warunku, dlatego pewność co do wysokiej jakości może zapewnić zbiór ręczny. Ziarna takie uzyskują później wyższą cenę, ale zaparzana z nich kawa będzie o wiele lepsza niż z ziaren zbieranych maszynowo. 

  

Zebrane ziarna wyłuskuje się z łupin za pomocą dwóch głównych metod: na sucho ? susząc na słońcu lub na mokro ? płucząc w specjalnych basenach i poddając krótkiej fermentacji. Ta część procesu również wpływa na końcowy smak kawy, ponieważ ziarna fermentowane uzyskują w trakcie tej obróbki lepsze walory smakowe.

Dużą rolę przy ocenie jakości ziarna odgrywa jego świeżość. Zielone ziarna mogą być dość długo magazynowane (nawet kilka lat), ale z czasem tracą swoje wartości. Kupując ziarna, właściwie nie wiemy, jak długo były magazynowane w stanie surowym, ponieważ najczęściej kupujemy je już od palarni. 

 
Na większości opakowań kawy z dużych, przemysłowych palarni nie ma też daty prażenia, a tylko data przydatności do spożycia. Nie ma więc pewności, jak dawno ta kawa była wypalana. Zwykle okres przydatności to 2 lata dla opakowań z folii z zaworkiem pozwalającym na odprowadzanie nadmiaru gazów. Najlepsza kawa to ta najświeższa, więc ważne jest, aby zużyć ziarna jak najszybciej od momentu ich wypalenia. Jednak nie tuż po ich uprażeniu, ponieważ świeża kawa zawiera zbyt dużo dwutlenku węgla, który powinien w ciągu kilku do kilkunastu dni po wypaleniu odparować. Niektóre mieszanki dojrzewają smakowo z czasem i np. dopiero po miesiącu zyskują pełny bukiet.

  

 

Czysta arabica czy mieszanka?

  

Mieszanki kaw wykonuje się przez mieszanie ziaren różnych gatunków arabik lub arabiki z robustą. Większość kaw, z którymi spotykamy się na co dzień, to mieszanki różnych ziaren i to zarówno samych arabik, jak i arabiki z robustą czy samej robusty, na co część konsumentów nie zwraca nawet uwagi, a większość producentów o tym nie informuje. 

Szlachetne, jednorodne arabiki stały się ostatnio dość popularne i łatwo dostępne także w Polsce (dzięki coraz liczniejszym małym palarniom). Można nawet kupić zielone ziarna i pokusić się o samodzielne prażenie, co jednak wymaga trochę wiedzy i cierpliwości.

Niektóre rzadko spotykane odmiany arabiki są dość drogie, ale większość dobrych ziaren można kupić za bardzo przystępną cenę. A co ważne, czyste arabiki przygotowuje się dobrze zarówno we wszelkiego rodzaju zaparzaczach, jak i ekspresach do kawy.

     


    

Arabica czy robusta? - kolejne zasadnicze pytanie.

 

Najczęściej wykorzystywane w mieszankach kawowych są jej dwa główne gatunki: arabica i robusta. Arabica jest postrzegana jako szlachetniejsza i delikatniejsza w smaku. Ponadto ziarno arabiki ma 60% więcej olejków zapachowych niż ziarno robusty, dlatego dobrze zaparzone espresso z tej kawy będzie oleiste i aromatyczne. Robusta, nazywana czasem kawą kongijską jest najbardziej rozpowszechnionym, najmniej wymagającym i niezbyt wykwintnym gatunkiem kawy. Jest od arabiki bardziej gorzka w smaku i zawiera więcej kofeiny (1,8-4%, a arabica 0,9-1,4%). Najczęściej używana do produkcji kaw rozpuszczalnych.

W espresso pianka (crema) z arabik jest delikatniejsza, bardziej ulotna i szybko ciemnieje, a z dodatkiem robusty jest trwalsza i od samego początku ciemniejsza. Napar z mieszanek z robustą jest bardziej gęsty i intensywniejszy w smaku. A w przypadku przewagi robusty crema jest bardzo gruba i gęsta, a napar, mniej oleisty, gorzkawy lub mdły w zależności od jakości użytego ziarna.

Obecnie prawie połowa światowej produkcji robusty pochodzi z Wietnamu. Jakość uprawianej tam kawy pozostawia wiele do życzenia, a jej cena jest o wiele niższa od tej Indyjskiej czy Indonezyjskiej, skutecznie wypierając je z rynku.

Jaką kawę wybrać? Arabica czy robusta?
 
   

Jak rozpoznać, która kawa będzie najlepsza?

 

Mistrzami w wytwarzaniu mieszanek do espresso są oczywiście Włosi, ale czy ich kawa jest najlepsza? - to zdecydowanie kwestia indywidualna. Włoska kawa ma do siebie to, że w różnych regionach Włoch spotyka się inne proporcje arabiki i robusty oraz różne stopnie wypalania kawy. I tak na południu, zwłaszcza w okolicach Neapolu czy na Sycylii, preferuje się większą zawartość robusty (nawet do 50% lub więcej), mocne wypalenie i gorzkawy smak. Z kolei mieszanki z północy Włoch są zwykle łagodniejsze w smaku. W tych najlepszych, uzyskujących certyfikaty i zdobywających nagrody rzadko pojawia się więcej niż 30% robusty, a zdarzają się połączenia samych arabik. Z reguły najdroższe i stanowiące wizytówkę poszczególnych palarni. 
Jaką kawę wybrać do ulubionego napoju?
 
  
 

Do przyrządzenia gęstego, oleistego naparu rzadko nadają się kawy tylko z jednego miejsca zbioru, np. tylko jeden rodzaj arabiki. Najczęściej miesza się 5 do 8 gatunków. Stąd trudne jest zachowanie powtarzalności uzyskiwanej mieszanki. Wysoką klasę producenta kawy rozpoznaje się też, jeśli kawa z każdej partii produkcyjnej smakuje podobnie. Aby spełnić wszystkie wymogi konieczne do uzyskania wybornego espresso, niezbędna jest wieloletnia praktyka w doborze odpowiednich gatunków kawy i opanowanie sztuki ich wypalania.

 

Niektórzy producenci podają na opakowaniach dokładny skład mieszanek. Czasem nawet zdarza się znaleźć informacje na temat regionu pochodzenia poszczególnych gatunków, klasy handlowej czy wielkości ziaren. To cenna informacja, ale jeżeli takiej niema, często można ją znaleźć np. na stronie internetowej lub po prostu zaufać w zapewnienia o wysokiej jakości produktu.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij