Jak zaparzyć kawę Coffeelab Rwanda Cafe de Mamas?
Kawy z palarni Coffeelab przykuwają uwagę swoimi pięknymi etykietami, które są tworzone we współpracy palarni z polskimi grafikami i artystami. Należy jednak wiedzieć, że kawy Coffeelab to przede wszystkim gwarancja jakości, bogatego smaku i wyrazistego aromatu, a atrakcyjne opakowanie jest wybitnym, ale jednak bohaterem drugoplanowym. Jedną z takich kaw jest Coffeelab Rwanda Cafe de Mamas, czyli jasno palona arabika przeznaczona do przelewowych metod parzenia kawy, na którą polowałem już od dłuższego czasu. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, jak zaparzyć kawę Coffeelab Rwanda Cafe de Mamas, to przedstawiam swój przepis i uzyskany efekt.
Chemex - Coffeelab Rwanda Cafe de Mamas
- Kawa: Coffeelab Rwanda Cafe de Mamas
- Pochodzenie kawy: Rwanda, region Gucimbi
- Skład: 100% arabika
- Odmiana: Red Bourbon
- Metoda obróbki: Natural
- Stopień palenia: Jasny
- Profil sensoryczny: Grejpfrut, praliny, czekolada
- Metoda parzenia: Chemex Coffeemaker 6 filiżanek, blooming 30 sekund, jedno stałe zalanie
- Mielenie: Wilfa Svart WSCG-2 - 1 kropka w prawo od poziomu Filter
- Ilość kawy: 36 g
- Temperatura wody: 90°C
- Czas parzenia: 3 minuty 20 sekund
- Pojemność naparu: 600 ml
Efekt i opinia
W ten sposób przygotowałem przejrzysty napar o delikatnym smaku i owocowym aromacie. W pierwszej fazie kawa prezentuje przyjemną słodycz przypominającą czekoladę i to właśnie ten posmak jest obecny najdłużej. Słodycz w kawie jest wyczuwalna, ale nie jest nachalna i przygniatająca. Wraz z obniżeniem temperatury naparu wyczułem bardzo delikatną pomarańczową kwasowość zwieńczoną grejpfrutową goryczką. Zdecydowanie coś dla mnie. Coffeelab Rwanda Cafe de Mamas przygotowana w chemeksie to propozycja dla fanów dobrze zbalansowanych smaków.
Autor: Pawełek