Metody parzenia kawy
Kawa ziarnista Bazzara PIACEREPURO 1kg
Bazzara Piacerepuro to kawa ziarnista dla najbardziej wymagających konsumentów. 100% mieszanka ziaren Arabiki Gourmet pochodzących z Azji i południowej Ameryki. Skład: 100% Arabica Gourmet
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Kolumbia Indie
- Kwasowość: Średnia
- Gorycz: Średnia
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Orzechy Rodzynki Kakao
- Crema: Gęsta
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Etno Cafe Italian Roast 1kg
Italian Roast z palarni Etno Cafe to doskonała kawa ziarnista, która najlepiej sprawdza się w ekspresach kolbowych oraz automatycznych. 100% mieszanka arabiki o zrównoważonym smaku, w którym można wyczuć nuty orzechów włoskich i czekolady.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Polska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Etiopia Kolumbia
- Gorycz: Delikatna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Czekolada Orzechy
- Crema: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Dostępne opakowania: 1000g
Kawa ziarnista Etno Cafe Yirgacheffe 1kg
Intrygującą pozycją spośród kaw z wrocławskiej palarni Etno Cafe. Średni stopień palenia etiopskich ziaren i mokra obróbka nadaje kawie delikatny smak z wyraźną nutą kwasowości.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Polska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Pochodzenie ziaren: Etiopia
- Kwasowość: Mocna
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Migdały Bergamotka Kwiaty
- Crema: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Dostępne opakowania: 1000g
- Gorycz: Delikatna
Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 2x1kg + Lavazza Qualita Oro Mountain Grown 250g
Wyjątkowy zestaw najpopularniejszych kaw producenta Lavazza. 2 opakowania tradycyjnej Lavazza Qualita Oro + opakowanie 250g kawy Qualoita Oro Mountain Grown
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Espresso Kawa czarna Cappuccino Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Ameryka Środkowa Afryka
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Delikatna
- Crema: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro 1kg
Lavazza Qualita Oro to klasyczna, delikatna kawa ziarnista, której smak doceniają miliony ludzi na całym świecie. Doskonały smak kawy tkwi w odpowiednio dobranej mieszance ziaren arabiki, pochodzącej z amerykańskich i afrykańskich plantacji.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Espresso Kawa czarna Cappuccino Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Ameryka Środkowa Afryka
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Delikatna
- Crema: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Lavazza Crema e Aroma 1kg
Lavazza Crema e Aroma to najczęściej wybierana przez klientów kawa lavazza. Długo utrzymująca się crema i intensywny, długotrwały smak – to największe zalety kawy Lavazza Crema e Aroma. Skład: 50% Arabica, 50% Robusta
Przeczytaj dalej- Skład: 50% Arabika, 50% Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Wysoka
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Cappuccino Espresso Kawa czarna Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Gorycz: Mocna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Crema: Gęsta
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Bazzara DOLCEVIVACE 1kg
Bazzara Dolcevivace to doskonale zrównoważona mieszanka kawy ziarnistej o wspaniałym aromacie przypominającym zapach owoców i prażonych orzeszków ziemnych. Skład: 50% Arabica, 50% Robusta
Przeczytaj dalej- Skład: 50% Arabika, 50% Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Wysoka
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Cappuccino Espresso Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Indie Wietnam
- Kwasowość: Średnia
- Gorycz: Mocna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Mocna
- Wyczuwalne smaki: Orzechy Miód Owoce kandyzowane
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Bazzara AROMAMORE 1kg
W smaku wyczuwalne kwaskawe nutki, które nadają świeżości kawie i tworzą wspaniały, intensywny aromat przypominający zapach kakao i suszonej moreli. Kawa pozostawia po sobie miłe wrażenia smakowe. Skład: 70% Arabica, 30% Robusta
Przeczytaj dalej- Skład: 70% Arabika, 30% Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Cappuccino Espresso Latte Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Indie Brazylia Kolumbia Kostaryka
- Kwasowość: Średnia
- Gorycz: Średnia
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Mocna
- Wyczuwalne smaki: Karmel Orzechy Suszona morela
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRU 1kg
Bazzara Dodicigrancru jest z pewnością jedną z najlepszych mieszanek do espresso na świecie. Skład: 100% Arabica (5% Jamaica Blue Mountain)
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Ameryka Południowa Ameryka Środkowa Indie Etiopia
- Kwasowość: Mocna
- Gorycz: Średnia
- Słodycz: Mocna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Czekolada Kwiaty Liść tytoniu Przyprawy
- Crema: Gęsta
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy French Press Kawiarka Tradycyjny Ekspres przelewowy
- Palarnia: Włochy
- Dostępne opakowania: 1000g
Kawa ziarnista Zicaffe Espresso Italiano Gold Quality 1kg
Kawa Espresso Italiano Gold Quality producenta Zicaffe to mieszanka ziaren robusty z niewielkim dodatkiem arabiki. Kawa ta wyróżnia się intensywnym smakiem o mocnym aromacie. Dzięki dużej zawartości robusty, a tym samym kofeiny - działa pobudzająco.
Przeczytaj dalej- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Wysoka
- Polecana do: Cappuccino Espresso Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Gorycz: Mocna
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Mocna
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Etno Cafe Intercontinental 1kg
Intercontinental z palarni Etno to 100% arabika mieszanka ziaren pochodzących z Afryki i Ameryki Południowej, a dokładniej z Etiopii i Brazylii oraz Kolumbii. Kawa ma bardzo przyjemny aromat, a w jej smaku można wyczuć nuty orzechowe i owocowe.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Polska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Etiopia Kolumbia
- Kwasowość: Mocna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Owoce pestkowe Orzechy
- Crema: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Dostępne opakowania: 1000g
Kawa ziarnista HAYB Black Espresso Blend 1kg
O takiej kawie mówi się, że ma charakter. Mocny i intensywny smak sprawi, że urzeknie nie jednego smakosza. Pijąc ją możemy wyczuć takie aromaty jak deserowa czekolada i orzechy włoskie. Skład: 70% Arabica, 30% Robusta
Przeczytaj dalej- Palarnia: Polska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Skład: 70% Arabika, 30% Robusta
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Polecana do: Cappuccino Espresso Kawa czarna Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Gwatemala Indie
- Gorycz: Mocna
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Mocna
- Wyczuwalne smaki: Gorzka czekolada Orzechy
- Crema: Gęsta
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Etno Cafe Colombia Medellin 1kg
Etno Cafe Colombia Medellin, to single arabika. Świetnie nadaje się do ekspresów kolbowych i automatycznych, jak i do kawiarek. Kawa cechuje się wysoką kwasowością i wyczuwalnym posmakiem owoców cytrusowych.
Przeczytaj dalej- Palarnia: Polska
- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Pochodzenie ziaren: Kolumbia
- Kwasowość: Mocna
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Delikatna
- Wyczuwalne smaki: Owoce cytrusowe Ciemna czekolada
- Crema: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Dostępne opakowania: 1000g
Kawa ziarnista HAYB Brazil Cerrado Patrocinio 1kg
Średnio palona brazylijska arabika przeznaczona do ciśnieniowych metod parzenia kawy. HAYB Brazil Cerrado Patrocinio posiada słodki smak z wyczuwalną nutą karmelu, kakao i rodzynek.
Przeczytaj dalej- Palarnia: Polska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Pochodzenie ziaren: Brazylia
- Słodycz: Średnia
- Kwasowość: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Kakao Rodzynki Karmel
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Pluton Black 500g
Kawa ziarnista z najstarszej polskiej palarni kawy, która jest połączeniem brazylijskiej arabiki z ziarnami robusty. Black jest intensywna w smaku i rewelacyjnie sprawdzi się w formie aksamitnej kawy mlecznej np. cappuccino lub latte.
Przeczytaj dalej- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Palarnia: Polska
- Przeznaczenie : Do ekspresu automatycznego Do ekspresu kolbowego
- Opakowanie: 500g
- Polecana do: Cappuccino Espresso Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Mocna
- Intensywność smaku: Mocna
- Crema: Gęsta
- Wyczuwalne smaki: Gorzka czekolada Migdały Kakao
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Pluton Gold 500g
Kawa ziarnista z najstarszej polskiej palarni kawy, która rozbudzi nasze zmysły. Jest to stuprocentowa arabika pochodząca z brazylijskich plantacji, która idealnie smakuje, gdy jest podana w formie tradycyjnego włoskiego espresso.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Niska
- Palarnia: Polska
- Przeznaczenie : Do ekspresu automatycznego Do ekspresu kolbowego
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Opakowanie: 500g
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Kwasowość: Średnia
- Gorycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Crema: Trwała
- Wyczuwalne smaki: Mleczna czekolada Orzechy
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa mielona Pluton Gold 250g
Kawa mielona z najstarszej polskiej palarni kawy, która rozbudzi nasze zmysły. Jest to stuprocentowa arabika pochodząca z brazylijskich plantacji, która idealnie smakuje, gdy jest podana w formie kawy czarnej bez dodatku mleka.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Rodzaj: Kawa mielona
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Niska
- Palarnia: Polska
- Przeznaczenie : Do kawiarki Do domu
- Opakowanie: 250g
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Kwasowość: Średnia
- Gorycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Crema: Trwała
- Wyczuwalne smaki: Mleczna czekolada Orzechy
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa mielona Pluton Black 250g
Kawa ziarnista z najstarszej polskiej palarni kawy, która jest połączeniem brazylijskiej arabiki z ziarnami robusty. Black jest intensywna w smaku i rewelacyjnie sprawdzi się w formie aksamitnej kawy z mlekiem.
Przeczytaj dalej- Rodzaj: Kawa mielona
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Palarnia: Polska
- Przeznaczenie : Do domu Do kawiarki
- Opakowanie: 250g
- Polecana do: Cappuccino Espresso Kawa czarna Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Mocna
- Intensywność smaku: Mocna
- Crema: Gęsta
- Wyczuwalne smaki: Gorzka czekolada Migdały Kakao
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Costa Coffee Bright Blend 1kg
Costa Coffee Bright Blend to mieszanka wysokogatunkowej arabiki pochodzącej z Ameryki Południowej. Jest to kawa ziarnista, która posiada słodki smak i może być przygotowywana w formie espresso oraz cappuccino.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Palarnia: Anglia
- Polecana do: Espresso Kawa czarna Latte Cappuccino
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Ameryka Południowa
- Słodycz: Mocna
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Czekolada Karmel Owoce cytrusowe
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Rodzaj: Kawa ziarnista
Kawa ziarnista Costa Coffee Signature Blend 1kg
Klasyczna, średnio palona mieszanka ziaren arabiki i robusty, która daje przyjemnie słodką kawę. Costa Coffee Signature Blend zachwyca karmelowo-orzechowym posmakiem i sprawdzi się do parzenia w ekspresach.
Przeczytaj dalej- Skład: Arabika, Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Palarnia: Anglia
- Polecana do: Cappuccino Espresso Kawa czarna Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Słodycz: Mocna
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Orzechy Karmel Orzechowe ciasteczka
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Rodzaj: Kawa ziarnista
Kawa ziarnista Costa Coffee Signature Blend Dark Roast 1kg
Ciemno palona mieszanka arabiki i robusty, która posiada intensywnie czekoladowy smak. Costa Coffee Signature Blend Dark doskonale sprawdzi się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych oraz kawiarkach.
Przeczytaj dalej- Skład: Arabika, Robusta
- Stopień palenia: Ciemny
- Zawartość kofeiny: Średnia
- Palarnia: Anglia
- Polecana do: Cappuccino Espresso Kawa czarna Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Słodycz: Średnia
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Średnia
- Intensywność smaku: Mocna
- Wyczuwalne smaki: Karmel Czekolada Prażone orzechy
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Rodzaj: Kawa ziarnista
Kawa ziarnista Costa Coffee Colombian Roast 500g
Kolumbijska arabika Single Origin, która posiada przyjemnie słodki smak karmelu, miodu i pomarańczy. Costa Coffee Colombian Roast jest polecana do przygotowania espresso z ekspresu ciśnieniowego.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Palarnia: Anglia
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Pochodzenie ziaren: Kolumbia
- Słodycz: Mocna
- Kwasowość: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Karmel Miód Owoce
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Rodzaj: Kawa ziarnista
Kawa ziarnista HAYB Się Przelewa Owoc 1kg
Jasno palona stuprocentowa arabika z Rwandy, która jest przeznaczona do przygotowania metodami przelewowymi. HAYB Się Przelewa Owoc posiada słodki smak z delikatną nutą owocową.
Przeczytaj dalej- Sposób przygotowania: Aeropress Chemex Dripper Ekspres przelewowy French Press Syfon
- Crema: Delikatna
- Wyczuwalne smaki: Owoce
- Intensywność smaku: Średnia
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Delikatna
- Słodycz: Mocna
- Pochodzenie ziaren: Rwanda
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Polecana do: Kawa czarna
- Palarnia: Polska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Zawartość kofeiny: Niska
- Stopień palenia: Jasny
- Skład: 100% Arabika
ZESTAW Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro Mountain Grown 4x 250g
Stuprocentowa arabika, której ziarna pochodzą z najlepszych górskich plantacji. Lavazza Qualita Oro Mountain Grown 250g to kawa ziarnista, która z pewnością sprawdzi się zarówno w naszych domach, jak i biurach.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Zawartość kofeiny: Niska
- Stopień palenia: Średni
- Palarnia: Włochy
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Polecana do: Kawa czarna Espresso
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Słodycz: Średnia
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Czekolada Orzechy
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Trismoka Caffe Gourmet 100 1kg
Trismoka Gourmet to włoska mieszanka ziaren arabiki pochodzących z Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Kawa idealnie sprawdzi się jako espresso przygotowane w ekspresie kolbowym. Jej smakiem możemy się cieszyć o każdej porze dnia.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Gwatemala Kolumbia Indie Tanzania
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Delikatna
- Słodycz: Średnia
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Czekolada Kakao
- Crema: Gęsta
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Trismoka Caffe Degustazione 1kg
Kawa Trismoka Degustazione to wysokiej jakości włoska mieszanka ziaren arabiki (80%) i robusty (20%), która posłuży do przygotowania włoskich specjałów takich jak espresso, cappuccino czy latte macchiato. Kawa posiada niski poziom pobudzającej kofeiny.
Przeczytaj dalej- Skład: 80% Arabika, 20% Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Włochy
- Polecana do: Cappuccino Espresso Kawa czarna Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Brazylia Gwatemala Indie Kolumbia
- Kwasowość: Delikatna
- Gorycz: Delikatna
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Kakao
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
- Crema: Gęsta
Kawa ziarnista Mott Coffee Coto Brus Natural 250g
Średnio palona stuprocentowa kostarykańska arabika, która jest przeznaczona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych. Mott Coffee Coto Brus Natural posiada przyjemny owocowy smak z wyczuwalną nutą czereśni.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Polska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Pochodzenie ziaren: Kostaryka
- Intensywność smaku: Średnia
- Crema: Trwała
- Wyczuwalne smaki: Słodkie owoce Czereśnie
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Średnia
- Słodycz: Mocna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Mott Coffee Tarrazu Yellow Honey 250g
Średnio palona stuprocentowa kostarykańska arabika, która jest przeznaczona do parzenia w ekspresach ciśnieniowych. Mott Coffee Tarrazu Yellow Honey posiada orzeźwiający smak z wyraźną nutą cytrusów.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Palarnia: Polska
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Single / Jednorodne
- Pochodzenie ziaren: Kostaryka
- Intensywność smaku: Średnia
- Crema: Trwała
- Wyczuwalne smaki: Owoce cytrusowe
- Gorycz: Delikatna
- Kwasowość: Mocna
- Słodycz: Delikatna
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Bazzara GUSTOITALIANO 1kg
Mieszanka ziaren robusty pochodzących z Wietnamu oraz Indii. Jest to kawa o niezwykle intensywnym smaku, która idealnie komponuje się z mlekiem. Wysoka zawartość kofeiny skutecznie pobudzi nas o poranku.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Robusta
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Wysoka
- Palarnia: Włochy
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Polecana do: Cappuccino Latte
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Pochodzenie ziaren: Indie Wietnam
- Gorycz: Mocna
- Słodycz: Delikatna
- Intensywność smaku: Mocna
- Wyczuwalne smaki: Czekolada Migdały Przyprawy
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Kawa ziarnista Cornella Barista PRO Premium Grade 96 1kg
Średnio palona mieszanka ziaren arabiki, która pochodzi z hiszpańskiej palarni Cornella. Kawa idealnie sprawdzi się w ekspresach automatycznych i kolbowych, a przygotowane z niej espresso rozbudzi nasze zmysły.
Przeczytaj dalej- Skład: 100% Arabika
- Stopień palenia: Średni
- Zawartość kofeiny: Niska
- Palarnia: Hiszpania
- Rodzaj: Kawa ziarnista
- Polecana do: Espresso Kawa czarna
- Blend czy Single: Blend / Mieszanki
- Gorycz: Średnia
- Kwasowość: Delikatna
- Intensywność smaku: Średnia
- Wyczuwalne smaki: Kakao Lukrecja
- Crema: Trwała
- Sposób przygotowania: Ekspres automatyczny Ekspres kolbowy Ekspres przelewowy French Press Kawiarka Tradycyjny
Metody parzenia kawy
Kawę możemy przygotować na wiele sposobów, a każdy z nich gwarantuje nam zupełnie inne wrażenia. Najpopularniejsze na świecie metody parzenia kawy, to metody ciśnieniowe oraz przelewowe. Nie każda kawa jest polecana do każdej metody parzenia, dlatego warto wiedzieć, co decyduje o tym, jak najlepiej zaparzyć daną kawę. Poznaj wysokiej jakości kawy z podziałem na metody parzenia.
Kawy do espresso
Kawy polecane do parzenia metodami ciśnieniowymi, są potocznie nazywane kawami do espresso. Nie oznacza to jednak, że możemy przygotować z nich wyłącznie epsresso. Kawy do espresso to zazwyczaj kawy średnio i ciemno palone, z których najlepsze właściwości możemy wyciągnąć, parząc je pod ciśnieniem. Do metod ciśnieniowych nie poleca się raczej kaw jasno palonych. Takie kawy zaparzone w ekspresie ciśnieniowym charakteryzują się wysoką kwasowością oraz nie zapewniają nam trwałej i gęstej cremy.
Kawy do espresso doskonale posłużą nam do parzenia w kolbowych i automatycznych ekspresach do kawy. Możemy je również zaparzyć w tradycyjnych włoskich kawiarkach. W ten sposób możemy przygotować kawową esencję, czyli intensywne espresso oraz wszystkie kawy na jego bazie, czyli np. mleczne cappuccino i latte macchiato.
Kawy pod przelew
Kawy polecane do metod przelewowych to przede wszystkim kawy średnio i jasno palone. Takie kawy przygotowuje się na zasadzie filtracji, do której zazwyczaj wykorzystuje się papierowe filtry. W metodach przelewowych woda przez długi czas ma kontakt ze zmieloną kawą, co pozwala wyciągnąć z niej najlepsze właściwości smaku i aromatu, a papierowy filtr, sprawia że gotowy napar jest pozbawiony fusów.
Przelewowe metody parzenia, jakie możemy wyróżnić, to przede wszystkim metody alternatywne, w których wykorzystuje się zaparzacze typu chemex, drip, Aeropress czy french press. Bardzo popularnym urządzeniem do przygotowania kawy filtrowanej jest przelewowy ekspres do kawy, który za jednym razem zaparzy nam cały dzbanek kawy.
Kawy omniroast
Omniroast to sposób palenia, który sprawia, że daną kawę możemy przygotować dowolną metodą od filtracji po espresso. Nie oznacza to jednak, że kawa omniroast będzie smakować identycznie w każdej metodzie parzenia. Odpowiedni stopień palenia, sprawia że z tej samej kawy przygotujemy wyśmienite espresso z ekspresu ciśnieniowego oraz wyjątkową kawę z przelewu.