Aktualności

2016-08-18

Ekspres do kawy

Ekspres do kawy
Ekspres do kawy to urządzenie służące do przygotowywania jakże popularnego napoju jakim jest kawa. Bardzo wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez filiżanki swojej ulubionej kawy, która pomaga się zrelaksować i odprężyć. Kawę możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, a jednym z najpopularniejszych jest wykorzystanie ekspresu do kawy. W naszym artykule w skrócie omawiamy dostępne na rynku rodzaje ekspresów do kawy, dzięki czemu poszerzysz swoją wiedzę na temat dostępnych na rynku urządzeń.   czytaj dalej
2016-07-01

Ristretto

Ristretto
Kawa dla koneserów, którzy potrafią docenić pełnie smaku zawartą w malutkiej porcji kawy. Ristretto bo o tym rodzjau kawy dziś piszemy jest nieco mniejszą wersją kawy espresso. Przygotowanie kawy ristretto wygląda identycznie jak kawy espresso jednak używamy nieco mniej wody i skaracamy czas ekstrakcji, tak by finalnie w naszej filiżance znalazło się około 15-20 ml esencjonalnej, gęstej kawy. Skrócenie czasu parzenia kawy sprawia, że ristretto ma jeszcze mniej kofeiny niż espresso, a przy tym zachowuje pełnie smaku i aromatu.  czytaj dalej
2016-04-08

Kawa po turecku

Kawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 

czytaj dalej
2016-02-11

Cappuccino

Cappuccino
Cappuccino to włoski specjał kawowy znany na całym świecie. Ten rodzaj kawy został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Kapucynow - po włosku Cappuccini. Kawa cappuccino to połączenie porcji kawy espresso z odpowiednio spienionym mlekiem, które ma konsystnecje przypominającą jogurt. Poprawnie przygotowana kawa cappuccino na powierzchni ma mleko z brązową, kawową obwódką. Odpowiednia technika nalewania mleka do kawy pozwala na stworzenie różnych, finezyjnych wzorów nazywanych latte art.
czytaj dalej
1234

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij