Blog

Herbata - podstawowe informacje

Napój wynaleziony około 5000 lat temu w Chinach powstaje z dekoracyjnego krzewu o dużych, skórzastych, ciemnozielonych liściach, którego tylko górna część nadaje się do
 sporządzania naparu. Krzew ten rośnie w rejonach górskich, gdzie panuje czyste powietrze, duże nasłonecznienie oraz wysoka wilgotność

Przeczytaj więcej

Poszukując najlepszej dla siebie kawy (mieszanki) należy wziąć pod uwagę głównie to, w jaki sposób będzie ona przyrządzana. Dostępne na rynku kawy różnią się nie tylko jakością ziaren czy proporcją użytych odmian, ale też sposobem prażenia (wypalenia ziaren).

Przeczytaj więcej
Konserwacja Ekspresu do Kawy

Aby zapewnić doskonałą jakość kawy za każdym razem należy dbać o ekspres do kawy i od czasu do czasu go wyczyścić oraz odkamienić. Jak wiadomo kamień w ekspresach osadza się bardzo szybko i konieczne jest jego usuwanie. Aby zapobiedz osadzaniu się kamienia należy używać filtrów do wody, wtedy proces odkamieniania ekspresu będzie rzadką czynnością. Czyszczenie ekspresu to czynność niezależna od filtrów wody i powinniśmy ją okresowo wykonywać.

Przeczytaj więcej

Kofeina

Kofeina

Najbardziej znanymi źródłami kofeiny są kawa, herbata, yerba mate oraz w mniejszym stopniu kakao. Z kofeiną głównie kojarzy nam się kawa, jednak to nie ona ma w sobie najwięcej tej substancji - zdecydowanie więcej kofeiny mają tabletki odchudzające oraz leki.

Przeczytaj więcej
Ranking Kawy ziarnistej oraz mielonej

Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem - zastanawiamy się jaką kawę wybrać? Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć ranking kaw ziarnistych oraz ranking kaw mielonych. 

Każda z prezentowanych w rankingu kaw była oceniana według kilku kryteriów: opinie klientów, opinie naszej załogi, ilość kupionych opakowań, częstotliwość wyszukiwań kawy oraz stosunek ceny do jakości kawy. 

 

Przeczytaj więcej
Od owoców kawowca do gotowych ziaren kawy - obróbka kawy

Proces obróbki owoców kawowca w celu uzyskania gotowych do sprzedaży ziaren jest dość skomplikowany i odgrywa ważną rolę, wpływającą na jakość kawy. Rozpoczyna się tuż po zbiorach, które prowadzone są ręcznie ( nie niszcząc rośliny ) lub mechanicznie ( w których znaczna część rośliny ulega zniszczeniu ) i polega na oddzieleniu ziaren od pozostałej części owocni, która później zostanie użyta jako nawóz. 

Przeczytaj więcej
Robusta - gatunek kawy

Robusta została odkryta stosunkowo późno, bo dopiero w XIX wieku - rośnie i owocuje zdecydowanie szybciej niż arabika.Robusta to gatunek kawy zdecydowanie bardziej odporny na choroby, szkodniki i warunki klimatyczne, można ją uprawiać w niższych, łatwiej dostępnych partiach gór - przez co jej cena jest zdecydowanie niższa. 

Przeczytaj więcej
pixel