Blog

W opakowaniu dostajemy jasno palone ziarna z Hondurasu obróbki honey, a profil sensoryczny na etykiecie mówi, że w jej smaku będzie sporo owoców i tak też rzeczywiście było. Kawę Story Hakuna Matata przygotowałem w dripie Kalita Wave 185.

Przeczytaj więcej

Ręczny młynek do espresso kiedyś był abstrakcją, ale dużo zmieniło się gdy na rynek wszedł młynek Comandante. Minęło jednak ładnych parę lat i od tego czasu konkurencja zaczęła mocno deptać mu po piętach. Dzisiaj postaram się sprawdzić, jaką alternatywę ma ktoś, kto chce kupić ręczny młynek do espresso, czyli mówiąc krótko, jeśli nie Comandante, to co?

Przeczytaj więcej

Kilka lat temu kawy ziarniste LaCava zagościły w ofercie naszego sklepu i od samego początku cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Dzisiaj przedstawiamy Wam wywiad z pracownikami palarni LaCava, z którego dowiecie się, w jaki sposób działa palarnia i jak powstaje Wasza ulubiona kawa.

Przeczytaj więcej

Afrykańskie kawy zdecydowanie należą do moich ulubionych z uwagi na swoją rześkość i owocowy posmak, dlatego postanowiłem przetestować nową Etiopię z palarni LaCava, która kusi już samym opakowaniem pełnym cytrynek. Zobacz, jak zaparzyć kawę LaCava Etiopia Chelseba, żeby otrzymać cytrynowy skarb.

Przeczytaj więcej

Peru La Union to jasno palona kawa pod alternatywne metody parzenia, od palarni Coffeelab. Ziarna z tej palarni zawsze mnie przyjemnie zaskakiwały, więc kiedy niebieski kotek pojawił się na horyzoncie, od razu przykuł moją uwagę. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak smakuje Peru La Union w aeropressie, według mojego przepisu, zapraszam do lektury.

Przeczytaj więcej

Tym razem pod lupę, a w zasadzie do młynka na testy wziąłem kawę z polskiej palarni Wysocki. 100% arabika wypalona średnio z przeznaczeniem do kawiarek oraz ekspresów ciśnieniowych. Kawa w bardzo przystępnej jak na 100% arabikę cenie więc trzeba wypróbować i dać znać czy warto. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę Wysocki Coffee 100% Arabica.

Przeczytaj więcej

"Poznaj swoją palarnię kawy" to seria artykułów-wywiadów, w których właściciele i załoga polskich palarni kawy w ciekawy sposób opowiadają nam o swojej historii i doświadczeniach. W tym artykule przedstawiamy Wam naszą rozmowę z właścicielami palarni kawy The White Bear, która swoimi produktami od dawna zasila ofertę naszego sklepu.

Przeczytaj więcej

Barrel Aged Coffee, czyli leżakownie, starzenie w beczkach, to najnowszy trend łączący świat alkoholu i kawy. Na czym polega Barrel Aged Coffee, co jest ważne przy tej metodzie, czy można się upić kawą z beczki, jak smakuje?

Przeczytaj więcej

Love Shot to blend Brazylii i Peru stworzony z prawdziwym uczuciem – miłością do kawy. Kawa tak bardzo posmakowała nam i klientom, że postanowiliśmy pozostawić ją w ofercie na dłużej. Masz ochotę spróbować słodkiego espresso?

Przeczytaj więcej
pixel