W kolejnym artykule z serii "Poznaj swoją palarnię kawy" mamy zaszczyt przedstawić Wam HAYB, czyli jedną z najszybciej i najlepiej rozwijających się polskich palarni kawy specialty. Zapraszam do rozmowy z jednym z właścicieli HAYB Wiktorem Borowskim.
Blog
Przeprowadziliśmy rozmowę z członkami załogi palarni Czarna Fala, z której dowiedzieliśmy się, na czym przede wszystkim skupiają się w swojej pracy i czym na tle dużej konkurencji wyróżniają się kawy Czarna Fala. W serii artykułów "Poznaj swoją palarnię" przedstawiamy Czarną Falę.
Kawa Italcaffe Excelso Bar to złoty medalista Międzynarodowej Degustacji Kawy 2020 odbywającej się we Włoszech, dlatego nie mogłem przejść obok niej obojętnie. Na zawodach kawa przygotowywana jest przez profesjonalistów w kolbowych ekspresach ciśnieniowych, czy w domowym automatycznym ekspresie do kawy okaże się równie mistrzowska? Sprawdźmy to!
Przeprowadziliśmy bardzo interesujący wywiad z załogą COFFEE PLANT, z którego dowiedzieliśmy się, jak doszło do powstania palarni i poznaliśmy najważniejsze wartości, którymi kierują się właściciele i pracownicy COFFEE PLANT.
Coffee Plant Very Berry to kolejna kawa z serii FLOW przeznaczona do przelewowych metod parzenia. Po czekoladowej Brownie i cytrusowej Juicy Fruit przyszedł czas na słodką, owocową kawę z Etiopii. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę Coffee Plant FLOW Very Berry w ekspresie przelewowym.
Klienci sklepu Konesso.pl doskonale znają włoskie kawy Bazzara. Złożone z najwyższej jakości ziaren, wypalone zgodnie z włoską tradycją kawy Bazzara, które charakteryzują się doskonałym smakiem i intensywnym aromatem z pewnością skradły serce niejednego miłośnika espresso. Teraz kawy Bazzara dostępne są w opakowaniach 250g zarówno w wersji ziarnistej, jak i mielonej.
Od pewnego czasu staram się namówić mamę na spróbowanie innej metody parzenia kawy, niż tradycyjnego "na parzuchę". French Press okazał się najbardziej optymalną metodą, w miarę łatwą i szybką. Zobacz, jak zaparzyć kawę Bazzara Aromamaore w zaparzaczu French Press.
Autumn Etiopia Banko Gotiti to wysokiej jakości, jasno palona arabika jakości Specialty przeznaczona do alternatywnych metod parzenia. Sprawdź, jak zaparzyć kawę Autumn Etiopia Banko Gotiti w dripie, żeby wyciągnąć z niej najlepsze właściwości.
Najpopularniejszym driperem wśród profesjonalnych i domowych baristów jest Hario V60, japońskiej firmy z długimi tradycjami. Kalita Wave 185 zaintrygował mnie swoją budową. Zobacz, jak smakuje ta sama kawa zaparzona w dwóch różnych dripach.
W opakowaniu dostajemy jasno palone ziarna z Hondurasu obróbki honey, a profil sensoryczny na etykiecie mówi, że w jej smaku będzie sporo owoców i tak też rzeczywiście było. Kawę Story Hakuna Matata przygotowałem w dripie Kalita Wave 185.