The Gabi Master A - koreańskie cudo

The Gabi Master A - koreańskie cudo
The Gabi Master A - koreańskie cudo
Właśnie dotarł do nas nowy zaparzacz do kawy. The Gabi Master A koreańskiej firmy Glowbeans to innowacyjny dripper, który ostatnio jest bardzo modny. Firma Glowbeans powstała w 2016 roku, a ich produkt od razu stał się światowym hitem. Mały, niepozorny, wykonany z tworzywa sztucznego, ale zaimponował nam sposobem działania. Technika parzenia jest bardzo zbliżona do japońskiego dripa Hario, lecz została trochę udoskonalona.

Robi to po swojemu


The Gabi jest skonstruowany z trzech prostych części. Dripper, który umieszczamy na naczyniu, górny zbiornik na wodę i prysznic, który wykonuje za nas większość czynności. Prysznic posiada 16 otworów, przez które woda zalewa zmieloną kawę równomiernie po całej powierzchni. Sprawia to, że smak przygotowanego naparu jest bardzo powtarzalny. Jak w klasycznych dripach lub chemeksie mogliśmy wpływać na smak kawy, poprzez różne techniki zalewania, tak prysznic Gabi robi to po swojemu i zawsze tak samo. Nie znaczy to, że nie możemy eksperymentować. Zmiana techniki podczas parzenia w koreańskim sprzęcie polega na użyciu różnej ilości kawy. Producent zaleca stosować 15 g kawy na 150 ml wody, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zwiększać lub zmniejszać proporcje, co może zmienić charakter naszego napoju. 

The Gabi 3   The Gabi 4

Jak to działa?


Działanie The Gabi dla kogoś, kto już przygotowywał kawę w dripie nie będzie żadnym problemem. Każdy proces jest bardzo podobny, a różni się tylko częścią, w której zalewamy kawę wodą. Zacznijmy zatem od początku. Dolny pojemnik, czyli dripper kładziemy na naczyniu, do którego zaparzymy kawę. W dripperze umieszczamy karbowany, papierowy filtr, który jest dedykowany do Gabi. Przez filtr przelewamy ciepłą wodę, aby nasza kawa nie charakteryzowała się papierowymi nutami. Następnie do dripa z filtrem wsypujemy świeżo oraz średnio zmieloną kawę (15 g) i składamy wszystkie części w całość. Do górnego zbiornika wlewamy 150 ml wody o temperaturze w granicach 88-92°C. W tym momencie możemy już wszystko odłożyć i czekać około 3 minuty, aż kawa się zaparzy. 

  1. Umieszczamy papierowy filtr w dripperze i zalewamy ciepłą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku w kawie.
  2. Wsypujemy do drippera z filtrem 15 g średnio zmielonej kawy i składamy wszystkie części w jedną całość.
  3. Do górnego zbiornika wlewamy 150 ml wody o temperaturze 88-90°C.
  4. Po około 3 minutach kawa jest gotowa.


The Gabi


Kawa przygotowana w The Gabi Master A jest bardzo zbliżona do naparu wykonanego w dripie, czyli jest naprawdę wyśmienita. Największy wpływ na smak kawy ma wybór użytych ziaren, ale zapewniamy, że warto się zmierzyć z tym innowacyjnym zaparzaczem osobiście. Największymi jego zaletami jest to, że kawę jesteśmy w stanie zrobić łatwo i szybko.


The Gabi 1 The Gabi 2

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel