KAWA - baza wiedzy

Baza wiedzy Konesso.pl

Kawa to napój przygotowywany z owoców kawowca, które po zebraniu poddawane są procesom obróbki dzięki którym jej smak jest tak wyjątkowy. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz wiele cennych informacji i ciekawostek związanych z kawą oraz jej odpowiednim przygotowywaniem i podawaniem. 

10 ciekawostek o kawie #110 ciekawostek o kawie #1
Kawa to chwila reklasu i odpoczynku, codzienna dawka kofeiny czy po prsotu sposób na życie. Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia i bez niej ciężko sobie wyobraźić funkcjoniwanie. Na całym świecie kawa cieszy się ogromną popularnością i wiąże się z nią naprawdę wiele ciekawostek. Dziś prezentujemy porcję 10 ciekawostek o kawie, które każdy miłośnik kawy powinien znać. 
  
Przeczytaj więcej
Kawa affogato, czyli kawa z lodamiKawa affogato, czyli kawa z lodami
Kawa affogato to połączenie kawy espresso z gałką lodów. W klasycznym przepisie na kawę affogato znajdziemy infomrację o lodach waniliowych, jednak z pełnym powodzeniem możemy do przygotowania tego specjału kawowego wykorzystać lody czekoladowe czy orzechowe. Cafe affogato to orzeźwiające, intensywne połączenie zimnych lodów i gorącej, aromatycznej kawy - idealne na upalne dni. 
Przeczytaj więcej
Praktyczny i smaczny prezent świątecznyPraktyczny i smaczny prezent świąteczny
Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a wraz z nimi czas wręczania i otrzymywnia prezentów. Jaki prezent podarować swoim bliskim by sprawić im prawdziwe szczęście i radość? Najlepszymi prezentami są zawsze prezenty praktyczne, bowiem przydają się na co dzień i przypominają o sobie. Ekspres do kawy, zaparzacz do kawy, kawa ziarnista czy herbata to prezenty, któe z pewnością doceni każdy. Praktyczne i smaczne będą przypominać o sobie zawsze w momencie chwili wytchnienia przy filiżance aromatycznej kawy lub herbaty oraz podczaj jej parzenia.  
Przeczytaj więcej
Ekspres do kawyEkspres do kawy
Ekspres do kawy to urządzenie służące do przygotowywania jakże popularnego napoju jakim jest kawa. Bardzo wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez filiżanki swojej ulubionej kawy, która pomaga się zrelaksować i odprężyć. Kawę możemy przygotować na bardzo wiele sposobów, a jednym z najpopularniejszych jest wykorzystanie ekspresu do kawy. W naszym artykule w skrócie omawiamy dostępne na rynku rodzaje ekspresów do kawy, dzięki czemu poszerzysz swoją wiedzę na temat dostępnych na rynku urządzeń.  
Przeczytaj więcej
Kawa z kardamonem? Czemu nie! Kawa z kardamonem? Czemu nie!
Kawa z kardamonem to bardzo ciekawy przepis na kawę, który szczególnie dobrze sprawdza się w okresie jesienno-ziomwym, ponieważ kardamon rozgrzewa i wzmacnia organizm. 
  
Przygotowanie kawy z kardamonem jest bajecznie proste, a efekty są naprawdę zaskakujące bo kawa ma naprawdę wyjątkowy smak, który charakteryzuje się nieco słodkim smakiem i mocnym, intensywnym aroamtem. Do przygotowania kawy z kardamonem najlepiej użyć kawiarki lub tygielka do przygotowywania kawy po turecku, ponieważ te sposoby najlepiej oddają pełnie smaku idelanego połaczenia kawy i kardamonu. 

Przeczytaj więcej
Ranking kawy 2016Ranking kawy 2016
Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.   
Przeczytaj więcej
CappuccinoCappuccino
Cappuccino to włoski specjał kawowy znany na całym świecie. Ten rodzaj kawy został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Kapucynow - po włosku Cappuccini. Kawa cappuccino to połączenie porcji kawy espresso z odpowiednio spienionym mlekiem, które ma konsystnecje przypominającą jogurt. Poprawnie przygotowana kawa cappuccino na powierzchni ma mleko z brązową, kawową obwódką. Odpowiednia technika nalewania mleka do kawy pozwala na stworzenie różnych, finezyjnych wzorów nazywanych latte art.

Przeczytaj więcej
CremaCrema
Crema to wierzchnia warstwa kawy espresso, powstająca w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. Jej głównym zadaniem jest ochrona aromatu kawy skrywającego się pod jej powierzchnią, tak aby dopiero po jej rozdzielniu aromat mógł się w pełni ulotnić z filiżanki. Crema na kawie powinna być równomierna, tj. powinna pokrywać całą powierzchnię kawy, mieć jasno brązowy kolor oraz charakterystyczne ciemnejsze przebarwienia nazywane tygrysimi cętkami. Crema to bardzo ważny element kawy espresso po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa zostala poprawnie przygotowana.
Przeczytaj więcej
TamperTamper
Tamper to przedmiot służący do ubijania kawy w portafiltrze, jest podstawowym wyposażeniem każdego posiadacza ciśnieniowego ekspresu kolbowego. Dzięki niemu będziesz w stanie równo ubić kawę i przygotować ją w odpowiedni sposób. To w jaki sposób ubijemy kawę bardzo mocno wpływa na finalny smak kawy w naszej filiżance. Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do filiżanki, z kolei im mocniej ubijemy kawę tym będzie ona stawiałą większy opór wodzie i czas parzenia kawy się wydłuży.  

Przeczytaj więcej
Jaki młynek do kawy wybrać? Jaki młynek do kawy wybrać?
Mielenie kawy to szalenie istotny element w procesie jej parzenia. Bardzo mało osób wie jak istotny jest młynek do kawy i zwraca uwagę na jakość młynka i jego mielenia. Nawet najlepszą kawę możemy zepsuć nieodpowiednim zmieleniem, przez które nie zaparzy się ona w poprawny sposób, warto więc zainteresować się tematem i wybrać najlepszy młynek do kawy dla swoich potrzeb. 
 
Przeglądając oferty sklepów zauważyć można że dostępne są młynki żarnowe oraz nożowe, a także ręczne i automatyczne. To jaki młynek powinniśmy wybrać jest uwarunkowane głównie sposobem w jaki najczęściej parzymy kawę oraz naszym zapotrzebowaniem na zmieloną kawę. Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym wymaga od nas dość drobnego zmielenia kawy, dlatego wybierając młynek musimy zwrócić uwagę na jego minimalną grubość mielenia kawy oraz możliwość płynnej regulacji. 

Przeczytaj więcej

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel