KAWA - baza wiedzy

Kawa to napój przygotowywany z owoców kawowca, które po zebraniu poddawane są procesom obróbki dzięki którym jej smak jest tak wyjątkowy. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz wiele cennych informacji i ciekawostek związanych z kawą oraz jej odpowiednim przygotowywaniem i podawaniem. 

Przepis na kawę - Creamy Pumpkin Spice Latte

Bardzo prosty przepis na kawę mleczną ze słodkimi dodatakmi Monin. Creamy Pumpkin Spice Latte to doskonałe połączenie syropu dyniowego z karmelowym słodkim sosem oraz wspaniałej włoskiej kawy Caffe del Faro. Całość udekorowana bitą śmietaną zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Przeczytaj więcej
Odmiany kawy - Arabica Bourbon

Bourbon to dobra jakościowo odmiana arabiki, która powstała dzięki niewielkiej mutacji jemeńskich roślin posadzonych u wybrzeży Afryki. Odmiana ta wydaje więcej owoców niż Typica, ale jest bardzo narażona na działanie różnych szkodników. Poznaj bliżej odmianę Bourbon.

Przeczytaj więcej
Jak przygotować kawę po szwedzku?

Kawa przygotowana z dodatkiem świeżego jajka, czyli inaczej kawa po szwedzku, to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnie zalewanej wodą kawy. Delikatny w smaku napar jest pozbawiony fusów i bardzo prosty w przygotowaniu. Cały proces parzenia trwa tylko kilka minut.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Karmelowa Eksplozja

Przepis na niezwykłą kawę mleczną z dodatkami Monin. Karmelowa Eksplozja zachwyci każdego łasucha i fana słodyczy, a intensywny smak kawy pobudzi i na długo zapadnie w pamięć. Przygotowanie kawy zajmuje kilka minut, a efekty z pewnością wywołają uśmiech na Twojej twarzy.

Przeczytaj więcej
Odmiany kawy - Arabica Typica

Typica to najstarsza odmiana kawy z rodziny Arabica. Wydaje na świat ziarna najwyższej jakości, które są cenione przez wielu koneserów na całym świecie. Typica preferuje duże wysokości, a im wyzej rośnie, tym produkuje lepsze owoce. Poznaj bliżej jedną z najpopularniejszych odmian arabiki.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - White Chocolate&Creme Brulee

Przepis na niezwykłą kawę z dodatkiem sosu i syropu Monin. White Chocolate&Creme Brulee to niezwykłe połączenie wyśmienitej kawy, białej czekolady i syropu o smaku Creme Brulee. Jest to doskonała propozycja na domowe spotkania z przyjaciółmi, której przygotowanie zajmie tylko kilka minut.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Truskawkowe Iced Latte

Przepis na niezwykłą kawę mrożoną z dodatkiem syropu Monin. Przygotowanie kawy według przepisu zajmuje jedynie kilka minut, a rezultat zachwyci każdego. Truskawkowe Iced Latte urzeka swoim smakiem i skutecznie chłodzi w upalne dni. Serdecznie zapraszamy do korzystania z naszych przepisów na kawę.

Przeczytaj więcej
Fika, czyli czas na kawową przerwę

Przerwa na kawę w Szwecji nosi nazwę fika i na stałe zapisała się w szwedzką kulturę. Dla Szwedów, którzy są w gronie liderów, jeśli chodzi o spożywanie kawy na osobę, fika to bardzo ważny zwyczaj. Jednak fika to dla Szwedów znacznie więcej niż wyłącznie picie kawy. Na czym polega ten niezwykły rytuał, przedstawiamy w dzisiejszym artykule.

Przeczytaj więcej
Przepis na kawę - Banan i pistacja

Przepis na kawę mleczna z dodatkiem syropów Monin. Kawa bananowo-pistacjowa to świetne połaczenie inetensywnej kawy, delikatnego mleka i słodkich dodatków. Idealnie sprawdzi się w pochmurne dni i pobudzi nasze kubki smakowe. Przygotowanie kawy jest niezwykle proste i zajmuje jedynie kilka minut.

Przeczytaj więcej
Terroir - wpływ natury na smak kawy

Na smak kawy wpływa wiele czynników. Rodzaj obróbki, stopień palenia, czy metoda parzenia jest kontrolowana przez człowieka. Istnieją też takie sprawy, na które nie mamy żadnego wpływu, a to one nadają kawie niesamowity charakter. Przedstawiamy kawowy terroir, czyli wpływ natury na smak kawy.

Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel