Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym

Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym
Espresso z tonikiem i sokiem pomarańczowym

Ostatnio prezentowaliśmy przepis na orzeźwiającą, mrożoną herbatę, a dziś czas na kawę! Espresso z tonikiem to specjał, który dziś chcemy nieco przybliżyć.

 

W ostatnim czasie na całym świecie bardzo popularny zrobił się drink na bazie espresso - połączenie porcji kawy z tonikiem i lodem daje niesamowite doznania smakowe oraz orzeźwienie. 
   
Postanowiliśmy trochę zmodyfikować podstawowy przepis i dodać jeden składnik. Pomarańcza którą dodaliśmy, a właściwie sok z pomarańczy sprawia że drink ma przyjemy aromat i cytrusowy smak. Oczywiście wersja podstawowa bez soku pomarańczowego jest również doskonała - polecamy wypróbować! 

Espresso z tonikiemDo przygotowania espresso z tonikiem będziemy potrzebowali:

  • kostki lodu;
  • podwójne espresso (około 60 ml);
  • 100 ml toniku. My użyliśmy toniku Kinley, ale oczywiście jest dowolność (w planach mamy próbę z tonikiem cytrusowym);
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
  • pomarańczę do ozdoby. 

Sposób przygotowania kawy z tonikiem:

Przygotowanie tego drinka na bazie espresso jest banalnie proste. Kieliszek lub wysoką szklankę wypełnij lodem, pomiędzy ściankę naczynia a lód powciskaj plasterki pomarańczy - to daje bardzo fajny efekt wizualny. Do lodu dolej 100 ml soku pomarańczowego oraz 100 ml toniku, a następnie powoli dolej podwójne espresso. Na samym końcu udekoruj napój wykorzystując do tego plasterek pomarańczy oraz miętę. 

Tak przygotowany drink kawowy z całą pewnością zaskoczy Twoich znajomych - smaczny, ładnie wygląda, szybki w przygotowaniu oraz orzeźwiający! 

Smacznego! 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2015
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel