Czym jest kawa rozpuszczalna?

2015-03-18
Czym jest kawa rozpuszczalna?
Kawa rozpuszczalna to jedna z form w których dostępny jest surowiec z którego tak wielu z nas korzysta codziennie - KAWA. Poranny rytuał parzenia kawy lub po prostu chęć pobudzenia naszego organizmu do działania wymaga od nas dostarczenia pewnej dawki kofeiny, każdy z nas ma na to trochę inny sposób.
Kawa rozpuszczalna
Nazwa kawa rozpuszczalna u osób, które lubują się w świeżo zmielonej, parzonej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym kawie wywołuje odrazę i zniesmaczenie.
Ciężko w kawie rozpuszczalnej doszukiwać się jakichś specjalnie przyjemnych doznań smakowych czy też czerpać radość z jej parzenia - szybka i prosta w przygotowaniu, ale nie do końca smaczna i dobrej jakości.
 

 
Skąd wzięła się kawa rozpuszczalna?

 
Kawę rozpuszczalną zaczęto produkować w XX wieku, mocno popularna stała się dzięki amerykańskim żołnierzom, którzy wręcz zakochali się w kawie rozpuszczalnej (było to spowodowane zapewne łatwością jej przygotowania).
 
W latach 70 XX wieku kawa rozpuszczalna osiągnęła swoją szczytową popularność w Stanach Zjednoczonych, stanowiła bowiem aż 30% całej produkowanej tam kawy. W obecnej chwili kawa rozpuszczalna to bardzo popularna forma spożywania kawy, jej spożycie dochodzi nawet do 50% ogólnego spożycia w zależności od kraju, kultury i obyczajów.
 

 
Jak kawa rozpuszczalna wpływa na nasze zdrowie?

 
Kawa rozpuszczalna to nic innego jak odwodniony ekstrakt z kawy parzonej, więc jej wpływ na nasze zdrowie nie różni się znacznie od kawy świeżo mielonej i parzonej. Jest kilka różnic o których koniecznie musimy wspomnieć:
 
  • kawa rozpuszczalna zawiera mniej cholesterolu niż kawa przygotowywana np. w ekspresie ciśnieniowy,
  • kawa rozpuszczalna ma zdecydowanie mniej kofeiny i zdecydowanie bardziej obniża przyswajalność żelaza naszego organizmu,
  • kawa rozpuszczalna zawiera dużą ilość trującego akrylamidu, co prawda kawa świeżo palona też ma w sobie tą substancje jednak nie w tak dużej ilości. 
  • kawa rozpuszczalna oraz "napoje kawopodobne" zawierają bardzo dużą ilość dodatków, których często jest zdecydowanie więcej niż samej kawy (cukry, barwniki, emulgatory, aromaty, stabilizatory itp.)
 

Kawa rozpuszczalna - produkcja

  
Pierwszym sposobem na wyprodukowanie kawy rozpuszczalnej jest tzw. proces liofilizacji, który polega na zamrożeniu ekstraktu z wody i kawy, a następnie pozbyciu się lodu bez jego przejścia w stan ciekły. Powstała kawowa bryła zostaje pokruszona na małe kawałki, które spożywamy w postaci kawy rozpuszczalnej.
 
Drugi sposób produkcji kawy rozpuszczalnej polega na zaparzeniu kawy w temperaturze od 60 do 180 stopni pod zwiększonym ciśnieniem. Tak przygotowany ekstrakt oczyszcza się, zazwyczaj zagęszcza, a następnie suszy się gorącym powietrzem lub gorącym powietrzem pod ciśnieniem , cały ten proces jest bardzo szybki, bo trwa zaledwie do 30 sekund.
 

 
Wybrać rozpuszczalną czy tradycyjną kawę?

 
Odpowiedź wydaje się być dość prosta, jak pisaliśmy wcześniej kawa rozpuszczalna to kawa, która powstaje w wyniku kilku przemian i procesów technologicznych podczas których producenci mogą w różny sposób wpływać na smak gotowego produktu. Różnego rodzaju ulepszacze i dodatki powodują że kawa rozpuszczalna wyprodukowana z najgorszej jakości ziaren, być może nawet bardzo starych będzie smakowała całkiem dobrze.
 
Kawa rozpuszczalna to idealna opcja dla osób, które ponad smak cenią sobie wygodę i szybkość przygotowania swojego napoju - mamy nadzieje że większość z Was wybiera jednak kawę ziarnistą świeżo mieloną.
   
   
Wygoda czy szybkość przygotowania kawy rozpuszczalnej jest tylko pozornym jej plusem, przecież bo wstawieniu wody do gotowania mamy trochę czasu podczas którego i tak niczym się nie zajmujemy, w tym czasie możemy zmielić świeżą kawę i przygotować swój sprzęt: Zaparzacz do kawy aeropress lub chemex.
Czas przygotowania bardzo podobny, a efekt zdecydowanie lepszy.

  
Dla świadomego i stawiającego na jakość i smak miłośnika kawy nie ma o czym mówić, dobra kawa to na pewno nie kawa rozpuszczalna!   
    
 
Zobacz także:
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2015

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij