Czym jest kawa bezkofeinowa?

Czym jest kawa bezkofeinowa?
Czym jest kawa bezkofeinowa?

Kawa bezkofeinowa - prawdziwy smak kawy bez efektu pobudzenia

 


Wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Jej smak urzeka i fascynuje ludzi na całym świecie. Jednak z wielu powodów, nie każdy może sobie pozwolić na codzienną dawkę kofeiny. W tym celu powstała kawa bezkofeinowa, która w smaku nie różni się od swojej siostry, a zawiera zdecydowanie mniej substancji pobudzających.

 

Historia kawy bezkofeinowej

 

Kawa bezkofeinowa powstała z inicjatywy Goethego w pierwszej połowie XIX w. Poeta pił bardzo dużo kawy przez co niestety cierpiał na bezsenność. Nie był w stanie porzucić swoich nawyków, dlatego poprosił swojego znajomego chemika Friedricha Runge o zbadanie składu kawy i sprawdzenie, jak wpływa na jego dolegliwość. Kiedy udało się znaleźć w czym tkwi problem, chemik postanowił wyizolować kofeinę z kawy. Pierwszym producentem na skalę przemysłową kawy bezkofeinowej był Niemiec, Ludwig Roselius. Do izolacji kofeiny użył rozpuszczalnika w formie benzenu, przez co kawa była silnie toksyczna.

 

Jak powstaje kawa bezkofeinowa?

 

Obecnie do produkcji kawy bezkofeinowej używa się innych substancji, ponieważ przez swoją toksyczność benzen został kategorycznie zakazany. Możemy rozróżnić trzy różne procesy dekofeinizacji - chemiczny, wodny oraz gazowy.

 

  • Najpopularniejszą metodą jest izolacja chemiczna. Polega ona na użyciu rozpuszczalników chemicznych, które pozytywnie przeszły testy żywieniowe. Na wstępie zwiększa się objętość ziaren przy użyciu pary wodnej pod ciśnieniem, aby później za pomocą rozpuszczalników usunąć z nich kofeinę. Należy wiedzieć o tym, że ziarna mogą wchłonąć śladowe ilości substancji chemicznych. Dlatego po wszystkim, ponownie używa się pary wodnej pod ciśnieniem, po to by je wypłukać.

 

  • Zdrowszą metodą, lecz zdecydowanie droższą jest dekofeinizacja wodna. Niestety kawa powstająca w ten sposób jest mniej aromatyczna i brak jej pełni smaku. W tym wypadku rozpuszczalnikiem dla kofeiny jest woda. Zielone ziarna kawy, zostają moczone w gorącej wodzie, tak długo aż zostanie uwolniona z nich kofeina. Następnie woda zostaje przepuszczona przez filtry węglowe, aby usunąć z niej kofeinę. Po wszystkim, ziarna z powrotem umieszcza się w przefiltrowanym już roztworze, po to by część substancji do nich wróciła. Często ziarna, podczas stosowania tej metody zostają pozbawione cennych substancji, co jest jej dużym minusem.

 

  • Kolejnym sposobem na uwolnienie kofeiny z kawy jest użycie dwutlenku węglaOdbywa się to pod dużym ciśnieniem w temperaturze ok. 70°C. Zaletą tej metody jest fakt, że ziarna kawy pozostają tych samych rozmiarów, a odizolowana zostaje tylko kofeina.

 

Co zawiera kawa bezkofeinowa?

 

Nazywamy ją bezkofeinową, lecz kawa nie jest całkowicie pozbawiona tej substancji. Przeważnie filiżanka kawy bezkofeinowej zawiera 1 mg-5 mg kofeiny. Są to śladowe ilości, które nikomu nie zagrażają. Jednak wypicie większej ilości tej kawy może się równać z przyjęciem sporej dawki kofeiny, o czym muszą pamiętać osoby chcące ograniczyć przyjmowanie tej substancji. W następnym artykule przedstawimy wam ile kofeiny zawierają kawy w różnych formach np. espresso.

 

 

  
Jak smakuje kawa bezkofeinowa?

 

Na smak kawy bezkofeinowej ma wpływ nie tylko rodzaj i pochodzenie ziaren, ale także metoda dekofeinizacji. Podczas procesu chemicznego zostają użyte rozpuszczalniki, które mogą ostatecznie w śladowych ilościach pozostać w ziarnach. Nie wpływają one na nasze zdrowie, ale możemy wyczuć różnicę smaku w porównaniu ze zwykłą kawą. Mimo wszystko, kawa bezkofeinowa smakuje praktycznie tak samo co naturalnie nakofeinowana. Dlatego jest świetną alternatywą dla osób, które chcą się cieszyć jej smakiem i nie być podatnym na działanie kofeiny.

 

Wpływ kawy bezkofeinowej na zdrowie

 

Kawa bezkofeinowa nie wpływa na naszą koncentrację i pobudzenie tak jak naturalna kawa. Jednak, również powoduje utratę wody z organizmu wraz z cennymi minerałami, co może skutkować skurczami mięśni. Dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią, które cenią sobie smak kawy, optymalną opcją może być właśnie kawa bezkofeinowa. Należy pamiętać jednak, że zawiera ona śladowe ilości kofeiny i spożywana w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka. Niska ilość kofeiny jest plusem również dla ludzi cierpiących na nadciśnienie lub bezsenność. Dzięki wersji bezkofeinowej, nie muszą rezygnować z radości jaką wywołuje wspaniały smak kawy.

Polecane produkty w tym artykule
Kawa ziarnista illy Decaf - bezkofeinowa 250g
( Brak opinii ) Kawa ziarnista illy Decaf - bezkofeinowa 250g
30,89 zł netto 37,99 zł brutto 37,99 zł 759.80 pkt.
Kawa mielona illy Decaf - bezkofeinowa 250g
( Brak opinii ) Kawa mielona illy Decaf - bezkofeinowa 250g
30,89 zł netto 37,99 zł brutto 37,99 zł 759.80 pkt.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel