Artykuły i ciekawostki o kawie

Baza wiedzy Konesso.pl

Kawa to bardzo ciekawy temat, który skrywa wiele mitów oraz faktów istotnych dla naszego zdrowia. W tej kategorii bazy wiedzy znajdziesz ciekawostki oraz artykuły związane z kawą i jej wyborem oraz smakiem. Oprócz tego znajdziesz wytłumaczenie i objaśnienie wielu słów związanych z tematyką kawy, które dotychczas nie były Ci znane. 

10 ciekawostek o kawie #110 ciekawostek o kawie #1
Kawa to chwila reklasu i odpoczynku, codzienna dawka kofeiny czy po prsotu sposób na życie. Dla wielu z nas kawa jest nieodłącznym elementem każdego dnia i bez niej ciężko sobie wyobraźić funkcjoniwanie. Na całym świecie kawa cieszy się ogromną popularnością i wiąże się z nią naprawdę wiele ciekawostek. Dziś prezentujemy porcję 10 ciekawostek o kawie, które każdy miłośnik kawy powinien znać. 
  
Przeczytaj więcej
Kawa affogato, czyli kawa z lodamiKawa affogato, czyli kawa z lodami
Kawa affogato to połączenie kawy espresso z gałką lodów. W klasycznym przepisie na kawę affogato znajdziemy infomrację o lodach waniliowych, jednak z pełnym powodzeniem możemy do przygotowania tego specjału kawowego wykorzystać lody czekoladowe czy orzechowe. Cafe affogato to orzeźwiające, intensywne połączenie zimnych lodów i gorącej, aromatycznej kawy - idealne na upalne dni. 
Przeczytaj więcej
Praktyczny i smaczny prezent świątecznyPraktyczny i smaczny prezent świąteczny
Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a wraz z nimi czas wręczania i otrzymywnia prezentów. Jaki prezent podarować swoim bliskim by sprawić im prawdziwe szczęście i radość? Najlepszymi prezentami są zawsze prezenty praktyczne, bowiem przydają się na co dzień i przypominają o sobie. Ekspres do kawy, zaparzacz do kawy, kawa ziarnista czy herbata to prezenty, któe z pewnością doceni każdy. Praktyczne i smaczne będą przypominać o sobie zawsze w momencie chwili wytchnienia przy filiżance aromatycznej kawy lub herbaty oraz podczaj jej parzenia.  
Przeczytaj więcej
Ranking kawy 2016Ranking kawy 2016
Najlepsze kawy ziarniste oraz mielone w najnowszym zestawieuniu pt. "Ranking kawy 2016". Często odwiedzając sklep z kawą stajemy przed bardzo trudnym wyborem kawy, która spełni nasze oczekiwania i nie będziemy żałować wydanych pieniędzy. Zauważyliśmy że wielu naszych klientów korzysta ze stworzonych przez nas rankingów, dlatego postanowiliśmy stworzyć nową, uaktualnioną wersje, w której prezentujemy 5 kaw ziarnistych oraz 5 kaw mielonych. W rankingu znalazły się kawy bardziej i mniej popularne oceniane pod względem kilku parametrów.   
Przeczytaj więcej
Czy kawa wpływa na naszą pamięć? Czy kawa wpływa na naszą pamięć?
Kawa to najchętniej spożywany przez nas napój, wokół niej coraz częściej prowadzone są różne eksperymenty i testy mające na celu zbadanie wpływu kawy na nasz organizm. 
Jakiś czas temu naukowcy postanowili zbadać jak spożywanie kawy wpływa na naszą pamięć. Okazało się, że wypicie jednej filiżanki kawy ma bardzo korzystny wpływ na długotrwałe zapamiętywanie. Eksperyment został przeprwadzony na 160 osobach, które na codzień nie spożywały produktów zawierających kofeinę. 

Przeczytaj więcej
Kawa po tureckuKawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 


Przeczytaj więcej
CappuccinoCappuccino
Cappuccino to włoski specjał kawowy znany na całym świecie. Ten rodzaj kawy został odkryty przez zakonników ze wspólnoty Braci Kapucynow - po włosku Cappuccini. Kawa cappuccino to połączenie porcji kawy espresso z odpowiednio spienionym mlekiem, które ma konsystnecje przypominającą jogurt. Poprawnie przygotowana kawa cappuccino na powierzchni ma mleko z brązową, kawową obwódką. Odpowiednia technika nalewania mleka do kawy pozwala na stworzenie różnych, finezyjnych wzorów nazywanych latte art.

Przeczytaj więcej
CremaCrema
Crema to wierzchnia warstwa kawy espresso, powstająca w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. Jej głównym zadaniem jest ochrona aromatu kawy skrywającego się pod jej powierzchnią, tak aby dopiero po jej rozdzielniu aromat mógł się w pełni ulotnić z filiżanki. Crema na kawie powinna być równomierna, tj. powinna pokrywać całą powierzchnię kawy, mieć jasno brązowy kolor oraz charakterystyczne ciemnejsze przebarwienia nazywane tygrysimi cętkami. Crema to bardzo ważny element kawy espresso po jej wyglądzie możemy ocenić czy kawa zostala poprawnie przygotowana.
Przeczytaj więcej
TamperTamper
Tamper to przedmiot służący do ubijania kawy w portafiltrze, jest podstawowym wyposażeniem każdego posiadacza ciśnieniowego ekspresu kolbowego. Dzięki niemu będziesz w stanie równo ubić kawę i przygotować ją w odpowiedni sposób. To w jaki sposób ubijemy kawę bardzo mocno wpływa na finalny smak kawy w naszej filiżance. Im lżejsze ubicie kawy tym woda ma łatwiejszą drogę do filiżanki, z kolei im mocniej ubijemy kawę tym będzie ona stawiałą większy opór wodzie i czas parzenia kawy się wydłuży.  

Przeczytaj więcej
Jaki młynek do kawy wybrać? Jaki młynek do kawy wybrać?
Mielenie kawy to szalenie istotny element w procesie jej parzenia. Bardzo mało osób wie jak istotny jest młynek do kawy i zwraca uwagę na jakość młynka i jego mielenia. Nawet najlepszą kawę możemy zepsuć nieodpowiednim zmieleniem, przez które nie zaparzy się ona w poprawny sposób, warto więc zainteresować się tematem i wybrać najlepszy młynek do kawy dla swoich potrzeb. 
 
Przeglądając oferty sklepów zauważyć można że dostępne są młynki żarnowe oraz nożowe, a także ręczne i automatyczne. To jaki młynek powinniśmy wybrać jest uwarunkowane głównie sposobem w jaki najczęściej parzymy kawę oraz naszym zapotrzebowaniem na zmieloną kawę. Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym wymaga od nas dość drobnego zmielenia kawy, dlatego wybierając młynek musimy zwrócić uwagę na jego minimalną grubość mielenia kawy oraz możliwość płynnej regulacji. 

Przeczytaj więcej

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel