Porady dotyczące kawy

Baza wiedzy Konesso.pl

Porady o kawie, jej wyborze oraz odpowiednim przygotowaniu. Wybór kawy oraz jej odpowiednie przygotowanie to bardzo ważne aspekty, które mogą decydować o tym czy kawa będzie Ci smakowała. W tej kategorii znajdziesz porady, dzięki którym staniesz się bardziej świadomym konsumentem kawy. 

Jak utrzymać świeżość kawy?Jak utrzymać świeżość kawy?
Świeżość kawy wpływa na jej smak i aromat. Każdy z nas powinien wiedzieć, że w bardzo prosty i szybki sposób możemy pogorszyć naszą kawę. Nigdy nie uda nam się utrzymać jej świeżości na zawsze, ale dzięki niektórym praktykom sprawimy, że jej wspaniałym smakiem będziemy się cieszyć długo. W tym artykule przedstawimy Wam sprawdzone sposoby i ostrzeżemy przed najczęstszymi błędami.
Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w chemeksie?Jak zaparzyć kawę w chemeksie?

Kawa zaparzona w chemexie posiada niepowtarzalny smak i intensywny aromat. Chemex należy do najpopularniejszych, alternatywnych metod parzenia kawy. Odpowiednio przygotowany napar pozwala na uwolnienie z ziaren kawy to co najlepsze. Pamiętać musimy jednak o wielu szczegółach, takich jak dobranie odpowiednich proporcji, właściwa temperatura wody czy czas parzenia.

Jeśli zastanawiałeś się w jaki sposób przyrządzić kawę doskonałą, chemex jest świetną opcją. Dzięki naszej pomocy uda Ci się przyrządzić niesamowity napar, którym zaimponujesz swoim znajomym i rodzinie.


Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w dripperze?Jak zaparzyć kawę w dripperze?
Drip to urządzenie dzięki któremu będziesz w stanie przygotować smaczną kawę bez ekspresu do kawy. W naszym sklepie oprócz tradycyjnych urządzeń do parzenia kawy znajdują się również przyrządy do tzw. alternatywnego parzenia kawy. Jedną z takich metod jest dripper. Klasyczna, przelewowa metoda parzenia kawy, któa pozwala przygotować kawę o naprawdę bardzo ciekawym smaku. Do przygotowania kawy w dripperze potrzebne są chęci, trochę wiedzy i kilka koniecznych elementów: świeżo mielona kawa, dripper, gorąca woda oraz papierowe filtry. 
Przeczytaj więcej
Filiżanki do kawy, czyli w czym podawać kawę? Filiżanki do kawy, czyli w czym podawać kawę?
Wybór odpowiednich filiżanek do kawy jesyt bardzo istotny i może mocno wpływać na smak kawy w filiżance. Każdy rodzaj kawy wymaga nieco innego naczynia, w którym powinniśmy ją podać i nie chodzi tu tylko o kwestie wizualną estetyczną czy kulturową, ale o sam smak kawy który w zależności od wybranego naczynia może się zmieniać. Kształt, materiał i kolor to podstawowe cechy na które powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze naczynia na swoją ulubioną kawę. Filiżanki do kawy espresso oraz filiżanki do kawy cappuccino mają ściśle określone cechy z którymi się warto zapoznać by osiągnąć jak najlepsze rezultaty i nie strzelić gafy wśród znajomych.
Przeczytaj więcej
Kawa po tureckuKawa po turecku

Kawa po turecku to sposób na przygotowanie intensywnego, słodkiego, czarnego napoju kawowego ze zmielonej kawy ziarnistej. Bardzo często spotykamy się z błędnym przekonaniem iż parzenie kawy po turecku to zalewanie zmielonej kawy wrzątkeim w szklance czy filiżance, jednak przygotowanie prawdziwej kawy po turecku wymaga nieco więcej cierpliwości i umiejętności. 

Kawa po turecku ma głęboki smak i bardzo ciemny kolor, a jej walory zawdzięcza się odpowiednio drobno zmielonej kawie ziarnistej. 


Przeczytaj więcej
Jaki młynek do kawy wybrać? Jaki młynek do kawy wybrać?
Mielenie kawy to szalenie istotny element w procesie jej parzenia. Bardzo mało osób wie jak istotny jest młynek do kawy i zwraca uwagę na jakość młynka i jego mielenia. Nawet najlepszą kawę możemy zepsuć nieodpowiednim zmieleniem, przez które nie zaparzy się ona w poprawny sposób, warto więc zainteresować się tematem i wybrać najlepszy młynek do kawy dla swoich potrzeb. 
 
Przeglądając oferty sklepów zauważyć można że dostępne są młynki żarnowe oraz nożowe, a także ręczne i automatyczne. To jaki młynek powinniśmy wybrać jest uwarunkowane głównie sposobem w jaki najczęściej parzymy kawę oraz naszym zapotrzebowaniem na zmieloną kawę. Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym wymaga od nas dość drobnego zmielenia kawy, dlatego wybierając młynek musimy zwrócić uwagę na jego minimalną grubość mielenia kawy oraz możliwość płynnej regulacji. 

Przeczytaj więcej
Gdzie i jak kupić dobrą kawę?Gdzie i jak kupić dobrą kawę?
Będąc miłośnikiem kawy, który co dzień rano parzy ją w swój ulubiony sposób zapewne często stajesz przed trudnym wyborem - jaką kawę wybrać tym razem? Półki sklepowe oraz oferty sklepów z kawą uginają się od rodzajów kawy zachęcając kolorowymi opakowaniami oraz wyniosłymi opisami, czym jednak najlepiej sugerować się wybierając kawę?
 
Ten artykuł ma na celu przedstawienie najważniejszych cech, na które powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru kawy. Zapewne część z Was ma swoją ulubioną kawę jednak myślę, że czasem warto odejść od schematu i spróbować czegoś nowego - na rynku jest tak wiele kaw, że z całą pewnością możesz trafić na lepszą niż poprzednio. 

Przeczytaj więcej
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie? Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?
Aeropress to bardzo proste w użyciu urządzenie, które można ze sobą zabrać dosłownie wszędzie i zaparzyć kawę. Jeżeli jesteś smakoszem kawy to koniecznie powinieneś poznać to urządzenie i jego zasadę działania. 
 
Banalnie prosta konstrukcja oraz trwały materiał z którego został wykonany Aeropress to ogromne plusy, dzięki którym parzenie kawy stanie się dla Ciebie prawdziwą przyjemnością. Sprawdź jak działa Aeropress i sam przygotuj kawę o niepowtarzalnym smaku. 

Przeczytaj więcej
Jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce?Jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce?

Włoska kawa z kawiarki w Twoim domu? Czemu nie, dziś w skrócie opiszemy jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce i na co warto zwrócić uwagę podczas jej parzenia. 

Dzięki prostocie użycia i niskiej cenie kawiarki zdobyły ogromną sławę wśród smakoszy kawy, to doskonała alternatywa dla kawy z kawiarni czy ekspresu ciśnieniowego. Poprawnie zaparzona kawa z kawiarki nieco przypomina espresso - to intensywny, aromatyczny napar o niewielkiej pojemności. 

 


Przeczytaj więcej
Espresso - włoska kawa z zasadamiEspresso - włoska kawa z zasadami
Espresso to włoski specjał kawowy, który powstaje w wyniku przetłoczenia wody pod ciśnieniem około 9 bar przez ziarna świeżo zmielonej kawy. Prawdziwa esencja smaku kawy zawarta w niewielkiej filiżance, na powierzchni kawy espresso powinna znajdować się brązowa pianka nazywana cremą. 
 
Klasyczna kawa espresso to 25 ml gęstego, intensywnego w smaku naparu. Kawa espresso jest bazą do większości napojów kawowych takich jak kawa latte czy kawa cappuccino. 

Przeczytaj więcej
12

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel