position: fixed; right: 3px; top: 410px

position: fixed; right: 3px; top: 260px

position: fixed; right: 3px; top: 360px

position: fixed; right: 3px; top: 310px

Kategorie

O kawie słów kilka

2015-05-25

Trochę o historii kawy

Kawa została odkryta w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e, skąd rozpowszechniła się do krajów arabskich, a późnej do Europy. Istnieje legenda, która mówi o pasterzu z Abisynii - Kaldi, który zauważył, że kozy po zjedzeniu liści i owoców drzewa kawowca dokazywały bardziej niż zwykle, sam po spróbowaniu tych owoców również poczuł się nieco pobudzony.
     

Jakie są gatunki kawy?

Dwa szczególnie wyróżniające się gatunki kawy to Arabica i Robusta, które różnią się od siebie miejscem pochodzenia i charakterem.

Pierwsze uprawy Coffea Arabica miały miejsce w Jemenie z nasion przywiezionych z Sudanu i Wyżyny Abisyńskiej. Kawę jako gorący napój zaczęto spożywać dopiero w średniowieczu. Do Polski kawa dotarła z południa od Turków, jej miłośnikami byli wielcy Polacy: Jan III Sobieski, Bohdan Chmielnicki. Początkowo w Polsce kawę pito na wzór wschodni, mianowicie bez żadnych dodatków, jednak szybko stało się modne dodawanie mleka, cukru, a nawet soli. Na świecie występuje wiele odmian i gatunków kawy, szacuje się że 98% światowej produkcji przypada na Arabikę i Robustę.
   

Pasterz który odkrył kawę

Gatunek kawy Robusta

Robusta to drugi zaraz po arabice najpopularniejszy gatunek kawy, który został odkryty stosunkowo późno bo dopiero w XIX wieku. W porównaniu z drugim najpopularniejszym gatunkiem kawy, arabiką - robusta ma mniejsze i bardziej owalne ziarna, które są zdecydowanie odporniejsze na warunki atmosferyczne oraz choroby. Ziarno robusty ma w sobie zdecydowanie więcej kofeiny, dlatego mieszanki oparte na tym gatunku kawy są zdecydowanie bardziej pobudzające w smaku.

Gatunek kawy Coffea Liberica

Liberika to ostatni w miarę liczący się gatunek kawy używany do produkcji kaw ziarnistych, choć jej udział nie przekracza nawet 1%. Ziarna tego gatunku są dość duże (prawie dwukrotnie większe aniżeli ziarna arabiki) niestety bardzo często krzewy rosną nierównomiernie, dlatego plantatorzy częściej wybierają gatunki kawy, których zbiory da się w pewnym stopniu przewidzieć.

Gatunek kawy Coffea Arabica

Arabika (Coffea Arabica) to najstarszy i obecnie najpopularniejszy gatunek kawy, który najprawdopodobniej został odkryty przez wcześniej wspomnianego pasterza. Ziarna arabiki charakteryzują się podłużnym kształtem i zielonkawym kolorem, dają zaparzonej kawie łagodny i aromatyczny smak, czasami wzbogacony o pewne nutki smakowe (czekoladowa, orzechowa, korzenna). Subtelny smak i aromat to nie wszystkie plusy gatunku kawy Arabica, dzięki niewielkiej zawartości kofeiny (od 1% do 1,7%) możemy pić ją częściej aniżeli robustę.

Uprawa arabiki jest zdecydowanie trudniejsza aniżeli robusty, drzewka tego gatunku kawy potrzebują klimatu tropikalnego, odpowiedniej temperatury oraz odpowiedniej wysokości. Największe uprawy tego gatunku kawy znajdują się w Brazylii, Afryce, Indiach oraz na Jawie.





Jaka kawa jest najlepsza?

  Aby zachować wysoką jakość kawy najczęściej wypala się ją w kraju docelowym. Podczas palenia kawa poddawana jest temperaturze około 200-300 stopni przez blisko 15 minut. Podczas wypalania kawy uzyskuje się prawie wszystkie jej atrybuty: aromat, kolor, kruchość. Im wyższa temperatura palenia tym ciemniejszy kolor ziaren i bardziej cierpki smak.

  W ostatnim czasie wielu naukowców podejmuje badania dotyczące kawy i jej wpływu na zdrowie człowieka.Naukowcy zalecają spożywanie do 500mg kofeiny dziennie, co daje około 4 filiżanek kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na człowieka. Negatywne właściwości kawy wynikają zwykle z spożywania jej w zbyt dużych ilościach. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby, polepsza pamięć krótkotrwałą, a nawet chwilowo podwyższa poziom IQ. Istnieje naprawdę wiele pozytywnych aspektów picia kawy, regularnie pita kawa przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy. Mimo wielu pozytywnych czynników tej używki występują również negatywne takie jak, nieznaczne zmniejszanie płodności, żółknięcie zębów.
  
  
Zobacz także:

Jak obrabiać owoce kawowca?

Ziarna kawowca można przygotować na dwa sposoby.

Metoda sucha, to najstarsza z metod, polega ona na rozrzucaniu owoców na matach w celu suszenia, owoce pozostawia się na 2-3 tygodnie. Następnie ziarna wrzuca się do specjalnych łuszczarek, które usuwają suchą już otoczkę pergaminową. Metoda ta wymaga długiej suchej pogody, by owoce się dobrze wysuszyły.

Druga metoda nazywana mokrą, polega na umieszczaniu owoców w specjalnych maszynach do oddzielania miąższu, następnie moczy się je w wodzie i około doby poddaje fermentacji. Po spłukaniu strumieniem wody, która oczyszcza je z warstwy ochronnej, zostają rozłożone na matach w celu wysuszenia. Następnie maszyna do złuszczania pozbywa ziarna łuski pergaminowej i srebrnej skórki pod którą jest zielone ziarno. Ziarna kawy poddaje się wypaleniu, gdyż kawa palona ma o wiele lepszy smak niż surowa. Kawa palona zawiera około 30 razy więcej związków aromatyczno-smakowych niż kawa surowa.

Plantacja kawy
Ziarna kawy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij